Skënder Alikaj:Si i zhduka bandat e diversantëve në veri dhe hingëllima e kalit që na shpëtoi nga rrethimi i Oroshit, pas prishj

336

INTERVISTA/ Flet ish- komisari i Gardës së Republikës, Skënder Alikaj: Pse dola në male për të mbrojtur vendin tim kur isha 17 vjeç. Pse më ndiqte Sigurimi i Shtetit

Kur dhe si ke marrë pjesë në Luftën Nacional-Çlirimtare?

 Më 15 prill 1943 fillimisht u radhita në çetën partizane “Ismail Kaso”, më vonë në Batalionin “Baba Abaz” që vepronte në krahinën e Tepelenës, i cili më vonë u radhit në Brigadën e 6- Sulmuese. I rreshtuar në këto formacione partizane kam marrë pjesë në disa luftime; nga më kryesoret mund të përmend: lufta në Qafën e Miricës me italianët, në Dukaj, në Shkallën e Zezë dhe lufta për çlirimin e qytetit të Tepelenës, në shtator 1943. Kam marrë pjesë në disa aksione në kohën që erdhën gjermanët në Shqipëri; fillimisht në Kakavijë të Gjirokastrës, kur këmba e gjermanëve shkeli në tokën tonë, në betejën e ashpër që u zhvillua në fshatin Mavrovë të Vlorës, më 22 mars të vitit l944, ku na mbetën të vrarë 22 partizanë, midis tyre zv. komisari i batalionit, Mit’hat Gjoliku, zv. komandant Mustafa Asllani, zv. komandant Nasher Kapo, Veis Mane e shumë kuadro e partizanë.

Si mund ta cilësonit luftën e Mavrovës?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf