Sevo Tarifa: Xhule Çiraku trimi zëvendësoi Haki Toskën

349

Flet veterani Sevo Tarifa:  70- vjetori i Brigadës që la gjurmë të thella në Luftën e Dytë Botërore

 Tek ura e Palasës

Më 30 maj 1944, tek ura e Palasës, partizanët ndalën një makinë që ishte e ngarkuar me miell. Ishte dhe një person i dyshimtë. Në pasaportë kishte emrin Tonin Çuni, gjoja, se ishte tregtar bereqeti dhe shkonte në Vlorë. Në të vërtetë emri i tij ishte Bertram Helmath. Ishte i pajisur me një autorizim nga komandatura gjermane, në të cilin thuhej: “Tonin Çuni është i lirë të qarkullojë kudo dhe të mos pengohet nga asnjë forcë, në rast nevoje t’i jepen të gjitha ndihmat e mundshme”. Në kontrollin që iu bë, u gjenden një pistoletë pesëmbëdhjetëshe gjermane, që e kishte futur në sedilen e makinës, broshura propagandistike që flisnin kundër komunizmit, Bashkimit Sovjetik dhe Stalinit; 53 napolona flori dhe 43 napolona letër.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf