Nesër lexoni/ 11 shtator 1978 / Mbledhja e Presidiumit të Kuvendit Popullor …

14

11 shtator 1978 / Mbledhja e Presidiumit të
Kuvendit Popullor që lejonte dërgimin e sendeve dhe  valutave të huaja në Shqipëri

Enveri: T’u marrim dollarët të arratisurve 

Shteti socialist shqiptar kishte nevojë gjithnjë e më shumë për valutë të huaj, dhe për të thithur dollarët, liretat apo markat gjermane në bankën e vendit ishte i gatshëm t’i përdorte të gjitha mënyrat që i sanksiononte me ligj.
Enver Hoxha i kishte cilësuar “armiq” e “tradhtarë” të arratisurit e pas Luftës së Dytë Botërore, por dollarët e dërguar prej tyre në adresë të të afërmve nuk i pengonte! Madje kishte filluar t’i stimulonte. Dokumenti që botohet, sipas origjinalit në Arkivin Shtetëror, zbulon anën e tjetër të ish-kreut të PPSH-së për çështjet financiare. Nëpërmjet një dekreti të miratuar, 31 vjet më parë, Hoxha i hapi rrugën thithjes së valutës që mund të vinte nga jashtë prej “armiqve”. Politika doganore e orientuar prej tij synonte rritjen e taksës për produktet e “luksit”, siç quheshin televizorët, duke lejuar depozitat në valutë që dërgonin të arratisurit për të afërmit e tyre në Shqipëri. Më poshtë botohet diskutimi i plotë në Presidiumin e Kuvendit Popullor për dekretin e posaçëm…
Për më shumë lexoni nesër në Gazetën ” Telegraf”