Nesër do të lexoni/ Partizane në Luftë dhe në punë

481
Prof. Asoc. Dr. Bernard ZOTAJ
Gratë dhe vajzat në formacionet partizane
Gruaja shqiptare ka luajtur një rol të rëndësishëm në historinë e luftërave shekullore të popullit tonë për liri e pavarësi, për ruajtjen e individualitetit të vet, për një jetë të lirë nga shfrytëzimi dhe padrejtësitë shoqërore. Burimet historike dhe folklori tregojnë se gruaja shqiptare në rrugën e historisë ka dhënë kontributin e saj të çmueshëm për mbrojtjen e vendit. Gruaja shqiptare ka qenë pjesëmarrëse aktive në ngjarjet kryesore të historisë së popullit shqiptar. Përpjekjet e saj u shtuan dukshëm në Luftën heroike Nacionalçlirimtare, ku mundi të sigurojnë lirinë, të drejtat e barabarta me burrat dhe u kthye në një forcë të gjallë aktive për shoqërinë. Pjesëmarrja e të rejave dhe e grave të vendit tonë në Luftën heroike Nacionalçlirimtare, gatishmëria e tyre për të luftuar fashizmin edhe në vijën e parë të frontit, tregoi patriotizmin, dashurinë e tyre për atdheun dhe vendosmërinë për të luftuar e për ta mbrojtur atë deri në fund. Në luftë u ngritën dhe luftuan në formacionet partizane rreth 6.000 gra e vajza, ku mjaft prej tyre ranë në fushën e nderit dhe u bënë dëshmore të lirisë. Për këto është…Për më shumë nesër në gazetën “Telegraf”