Nesër do të lexoni/ Gëzim Zilja: Mbrojtja e Hotit dhe e Grudës

221
Ambasadori italian pranë Portës së Lartë propozoi, që Malit të Zi në vend të Plavës e Gucisë t’i jepeshin krahina shqiptare me popullsi të krishterë (katolikë) të Hotit e Grudës, duke menduar se këto popullsi të krishtera nuk do të kundërshtonin bashkimin e tyre me shtetin malazez. Në një dokument të kohës thuhet: “Devotshmëria kombëtare dhe patriotizmi midis shqiptarëve janë aq të forta sa që ndryshimet fetare nuk mund t’i dobësojnë aspak ato.” Lajmi për Hotin e Grudën u mor vesh shpejt nga banorët e krahinave dhe më tej:
Iptida do dit’ përpara 
Knojn xherimet e Stamollës
Hot’ e Grud’ iu ka dal fjala
Ia ka fal mreti (sulltani) Nikollës. 
Në mbledhjen e përbashkët…

Për më shumë lexoni nesër në gazetën Telegraf