Komandant Maqo Zoto: Petrit Dume urdhëroi që të çohen femra për oficere

466

Në këtë numër do të lexoni Urdhrin e Qeverisë shqiptare që në kuadrin e parullës “I gjithë populli ushtar” për herë të parë në historinë e ushtrisë shqiptare në repartet e Mbrojtjes Kundërajrore sidomos të mitralozave kundërajrorë do të futeshin dhe femrat. Kjo ishte një rrufe në qiell të pastër por që gjeti zbatim të menjëhershëm.

 Rrëfimet e pabesueshme të  Komandant Maqo Zoto: Në 14 maj 1955, Shqipëria firmosi aktin e anëtarësimit në Traktatin e Varshavës

Për herë të parë bateritë kundërajrore u kompletuan me femra rezerviste. 

Vijon nga dje

Në 14 maj 1955, Shqipëria firmosi aktin e anëtarësimit në Traktatin e Varshavës

 Në 14 maj 1955, Shqipëria firmosi aktin e anëtarësimit në Traktatin e Varshavës. Atë ditë që në Varshavë firmosej traktati, në Tiranë me urdhër të Komandantit Suprem të Ushtrisë, u formua Komanda e Mbrojtjes Kundërajrore të shtetit. Komandant i MKA-së u emërua gjeneral Gjin Marku dhe zëvendës të tij, Maqo Zoto për artilerinë kundërajrore dhe major Edip Ohri  për aviacionin. Komandant i MKA-së u emërua  gjeneral Gjin Marku dhe zëvendës të tij, major Maqo Zoto për artilerinë kundërajrore dhe major  Edip Ohri për aviacionin. Ata kanë merita të veçanta në strukturimin, formimin, stërvitjen e vënien në gatishmëri të reparteve të para të aviacionit luftarak, të artilerisë kundërajrore, raketave e radarëve. Organika e Komandës së Mbrojtjes Kundërajrore dhe shtabit për drejtimin e artilerisë kundërajrore, radarëve, aviacionit numëronte 34 vetë, oficerë, nënoficerë, ushtarë, civilë.

Nga Avni Skënderaj

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf