Jovan Jano:Ditari i Bolivisë, çfarë shkroi heroi i Kubës në ditën e fundit të jetës

487

Ditë pas dite me shënimet sekrete të Çe Guevarës, jeta në njësitet guerilje dhe ngjarjet e pasluftës

Ishte një zakon i mirë i Guevarës, që gjatë jetës së tij si guerilier të mbante vëzhgimet e veta me përpikmëri, në një ditar personal, ditë për ditë. Gjatë marshimit të gjatë nëpër terrene të rrëpirëta e të vështira, në mes të pyjeve me lagështirë, ndërsa rreshtat e burrave, gjithnjë të kërrusura nën peshën e çantave të shpinës, të municioneve e të armëve, ndalojnë një çast për t’u çlodhur, ndërsa kolona  merrte urdhër të ndalte për të zënë një vend për çlodhje. Pas një dite rraskapitëse, shihje Guevarën me një bllok të vogël shënimesh e me një kaligrafi të bërë në moment dhe disi të palexueshme prej dore mjeku, që shkruante përshtypjet më interesante të ditës.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf