Gaqo Bushaka:Ne bënim vjersha për Enverin, ndërsa poetët kosovarë detyroheshin të himnizonin Titon, ja kujt i dha të drejtë his

341

INTERVISTA/ Flet shkrimtari i librave për fëmijë Gaqo Bushaka: Krijuesve u jepej 3 muaj leje krijimtarie dhe më pas dalje në krijimtari të lirë

Ka lindur në një fshat të Lunxhërisë që quhet Selckë, që është edhe vendlindja e Pandeli Sotirit. Në vitin 1946 babai e tërhoqi familjen nga fshati në Tiranë dhe këtu ka bërë shkollën fillore, të mesme dhe atë të lartë. Kur erdhën në Tiranë, ende nuk kishte mbushur tre vjeç ndaj ju ka borxh popullit të Tiranës mikpritjen dhe ngrohtësinë e madhe që i kanë bërë familjarisht. Për arsye ekonomike nuk e mbaroi gjimnazin ditën, por në fillim mbaroi një shkollë për elektricist dhe punoi si fillim në Uzinën Partizani dhe në PTT. Gaqo Bushaka është një nga autorët më të suksesshëm në Shqipëri. Ka kontribuar në lëvrimin e një lloj përralle “të re” për fëmijët që e bën të pëlqyeshme dhe tepër interesante. Ka lëvruar prozën e gjatë, dhe sidomos romanin për fëmijë. Ka shkruar përmbledhjet me përralla: “Arushi që kërkonte babanë”, “Në ishullin e dallëndysheve”, “Amaneti i dhelprës”, “Përralla u la për nesër”. Vepra që e bëri tepër të njohur ishte trilogjia “Aventurat e Çufos”, pjesë përbërëse e së cilës janë përrallat: “Çufoja dhe Bubi kaçurrel”, “Pushimet e Çufos”, “Çufoja në shtëpinë e çudirave”.

 Cila ka qenë krijimtaria juaj para suksesit?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf