Fatmir Foçi: Në funeralin e Enver Hoxhës u bënë enkas për 48 orë dy marshe funebër

461

INTERVISTA/ Flet Nënkolonel, dirigjenti i bandës së Ushtrisë  Fatmir Foçi

Kur flet, ai tund kokën për t’i thënë kujtimet sa më të qarta. Afërsisht 40 vjet si dirigjent jeta e tij, është mbushur plot me ngjarje dhe me suksese. Por ka pasur dhe shumë ankth, stres, lodhje, sakrifica. Midis shumë ngjarjeve ai përmend vdekjen e Enver Hoxhës, ku për 48 orë u krijuan dy marshe funebër nga dy kompozitorë të mëdhenj. Por po kaq me rëndësi ka qenë dhe vdekja e Hysni Kapos dhe e Myslym Pezës. Në kësi rastesh banda punonte deri një orë në lëvizje një punë kolosale. Por punë e vështirë apo demonstrim ka qenë dhe në rastet e paradave, ku shpesh herë udhëheqësit kërkonin që të shpejtohej hapi i bandës. Në tërë këto kujtime ai e ka ndjerë veten më keq gjatë ceremonisë së varrimit të personave që u mbytën në tragjedinë e Otrantos, pasi shoqërimi me marshe funebre zgjati afërisht një orë me një gjatësi të madhe rruge deri në 5 km. Ka qenë pedagog i jashtëm në Akademinë e Arteve nga viti 1970-1989 për dirigjim bande dhe klas orkestre në vitin 2010-2011.

Kur i keni mbaruar studimet për dirigjim?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf