Dr.sh. Piro Begvarfaj/ Jeta e pabesueshme e Juri Aleksejeviç Gagarinit

346

Me urdhër të Hrushovit, qeveria përgatiti tre njoftime për shtyp për vdekjen e Gagarinit

Një ditë të zakonshme pranvere, më 12 prill 1961, në mëngjes duke shkuar në mësimin e radhës për topografinë, ndërsa ishim ulur në sediljet e makinës për të na çuar në vendin, ku do njiheshim me terrenin, dëgjojmë në radio se në orën 8:45 doli në orbitën e tokës anija sputnik, në bordin e të cilës ndodhej njeriu sovjetik (rus) Juri Aleksejeviç Gagarin. Mbetëm të shokuar. Si ka mundësi, që njeriu të fluturojë në kozmos? E dinim, se sputniku i parë artificial ishte lëshuar qysh më 1957-n, por që do të fluturonte dhe njeriu kaq shpejt në hapësirë, nuk e besonim.

Pedagogu, n/kolonel Shugajev na shpjegoi hollësisht, madje, edhe këndin me të cilin kjo anije u shkëput nga orbita e tokës dhe trajektoren që po bënte rreth saj.

për më tepëlexoni Gazetën Telegraf