Bardhyl Berberi/ Varkat, mbijetesa e qytetit liqenor që në kohët e hershme

475

Pogradeci është qyteti që e ka liqenin në gjirin e tij. Por s`ke si ndan nga ky liqen peshkatarët, varkat e tyre dhe mjetet e peshkimit me të cilat ata kanë jetuar ndër shekuj, duke siguruar të ardhura për familjet e tyre. Në vitin 1662 kronikani turk, Evilha Celebiu në librin e tij të shkruar “Udhëtimet”, ndër të tjera thotë. Pogradeci një qytet i ëmbël buzë gjolit (liqenit ) me katër lagje dhe katër xhami, një medrese, dy shkolla fillore, një teqe, tre hane, një banjë e 600 shtëpi me tjegulla e me kopshte. Celebiu, thotë se në atë periudhë në Pogradec kishte 150 dyqane dhe në breg të liqenit ishin tabakët që regjeshin lëkurat.

Për më tepër lexoni Gazetën Telegraf…