Zgjedhjet presidenciale në Turqi

144

Qëndrim i ashpër nga OSBE: Të gjithë po quhen terroristë, gazetarët po  arrestohen

Organizata e Sigurisë dhe Bashkëpunimit Europian (OSBE) ka zbardhur raportin parazhgjedhjor në Turqi. Presidenti Erdogan ka akuzuar kandidatët e tjerë për mbështetjen e terrorizmit dhe ka ngritur  padi për to. “Shumë organizata të medias u mbyllën dhe shumë gazetarë u arrestuan.”, theksohet në  raportin e OSBE-së.

Këtë herë raport vetëm në Anglisht
Misioni i OSBE për vëzhgimin e zgjedhjeve, i kryesuar zyrtarisht nga ambasadori Audrey Glover që filloi më 24 maj, publikoi dje përmes faqes së internetit raportin e përkohshëm të përgatitur rreth procesit zgjedhor. Kur delegacioni i OSBE-së preferoi të informojë shtypin për referendumin dhe raportet zgjedhore në vitet e mëparshme, nuk e zbardhi raportin në një kohët të tillë dhe as nuk përgatiti një raport në gjuhën turke.‘APLIKIMI NË GJYQËSOR OSE NUK BËHËT FARE OSE NUK MERR PËRGJIGJE’Në raportin me 11 faqe në gjuhën angleze, theksohet se Partia Republikane Popullore (CHP) i kërkoi Gjykatës Kushtetuese (AYM) anulimin e disa prej rregullave, si fletëvotimi dhe zarfe të palidhur, por mori një përgjigje refuzuese.

‘ATMOSFERË KONFRONTUESE’

Një prej theksimeve në raport ishte edhe ky: Atmosfera kontradiktore në fushatën zgjedhore presidenciale reflekton në polarizim të përgjithshëm. Kandidatët po përdorin një stil të ngurtë dhe përplasës kundër njëri-tjetrit. Presidenti aktual shpesh akuzon kandidatët dhe partitë e tjera si mbështetës të terrorizmit. Më 28 maj, Presidenti Erdogan u akuzua gjithashtu për ngritjen e një padie kundër Muharrem İnce, një kandidat i Partisë Republikane Popullore (CHP), për shkak të fjalimit të tij gjatë një fjalimi zgjedhor. Temat kryesore në fushatën e zgjedhjeve presidenciale u renditën si ‘ndryshime në sistemin parlamentar’, ‘gjendja e jashtëzakonshme’, ‘situata ekonomike me rritjen e kursit të këmbimit’, ‘figura të reja dhe të arsimuara të papunë’.

FURTUNA E ARRESTIMEVE TË PËRDORUESVE TË MEDIAS SOCIALENë raport, sipas informacioneve të marra nga Ministria e Brendshme, midis 28 majit dhe 11 qershorit 1199 përdoruesit e mediave sociale u akuzuan për propagandë terroriste, gjuhë urrejtjeje, integritet shtetëror dhe kundër kohezionit social, ndërsa 643 prej tyre u dënuan.’Shqetësimet se zhgjedhjet nuk bëhen nën gjendjen e jashtëzakonshme, nuk u morën parasysh’

Organizatat ndërkombëtare kanë qenë të shqetësuar se në gjendja e jashtëzakonshme mund të rrezikojë procesin zgjedhor. Komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut i bëri thirrje më 9 maj që “të heqë gjendjen e jashtëzakoshme menjëherë”. Raporti theksoi: “Në Kushtetutë, e drejta për lirinë e shprehjes është përgjithësisht e mbrojtur, por ka kufizime për median në ligjin kundër terrorizmit dhe në regjimin rregullator të internetit. Megjithatë, sipas legjislacionit zgjedhor, media duhet të pasqyrojë fushatat zgjedhore në mënyrë të barabartë.”

( http://www.shaber3.com/agitten-agir-secim-raporu-herkese-terorist-deniyor-gazeteciler-tutuklaniyor-haberi/1307671/)