Zaev zbulon katër propozimet për emrin e Maqedonisë

282
Maqedonia ka paraqitur katër opsione për të zgjidhur mosmarrëveshjen e gjatë me Greqinë mbi emrin e saj, deklaroi kryeministri Zoran Zaev.
Maqedonia dhe fqinji i saj më i madh jugor, Greqia, kanë rënë dakord të rritin negociatat këtë vit për të zgjidhur mosmarrëveshjen që ka frustruar ambiciet e Shkupit për t’u bashkuar me NATO-n dhe Bashkimin Evropian.
Athina, e cila si të gjithë anëtarët e të dy organizatave ka të drejtën e vetos mbi pranimet, kundërshton përdorimin e emrit të Maqedonisë nga ish republika jugosllave, duke argumentuar se ajo, së bashku me nenet në kushtetutën e Shkupit, mund të nënkuptojë pretendime territoriale mbi rajonin e saj verior me të njëjtin emër.
Maqedonia shpreson që çështja të zgjidhet në kohë për një takim të BE-së në qershor dhe një samit të NATO-s në korrik dhe po propozon një kualifikues gjeografik për të siguruar që ka dallim të qartë midis dy emrave.
Sugjerimet janë: Republika e Maqedonisë Veriore, Republika e Maqedonisë e Epërme, Republika e Maqedonia e Vardarit dhe Republika e Maqedonisë (Shkup),” tha Zaev pas një samiti të Ballkanit Perëndimor në Londër.
I pyetur nëse ai mendonte se Greqia do të ishte e lumtur me një nga mundësitë që ai tha: “Po … Ata kanë opsione më të preferuara dhe disa opsione jo aq të preferuara”.
Ai tha se pyetja është vendosur nëse ka pasur një nevojë reale për të ndryshuar kushtetutën e Maqedonisë, gjë që Greqia ka kërkuar edhe në muajt e fundit.