Vetëvrasjet e drejtorëve ndryshojnë imazhin e Zvicrës

243
Numri jashtëzakonisht i madh i vetëvrasjeve të biznesmenëve në Zvicër ka detyruar komunitetin e biznesit thellësisht të imagjinojë se si biznesmenët në vendet e larta po përballen me stresin, ndërsa kompanitë e tyre janë duke luftuar për të ruajtur statusin e tyre në ekonominë globale, raportojnë mediat e huaja. Vdekja e javës së kaluar e ish CEO i kompanisë së Sigurimeve Zuerich, Martin Senn, erdhi më pak se tre vjet pas vetëvrasjes së drejtorit financiar të kompanisë, Pierre Wauthier.
Wauthier në shënimin vetëvrasës ka deklaruar se ai ishte nën presion të madh nga administrata e presidentit Joseph Ackerman, por mbikëqyrësi i tij në hetim u shpall i pafajshëm. Neville Martin, CEO i Dhomës së tregtisë zvicerano-emerikane, tha se komuniteti i biznesit ishte i tronditur nga vdekja e Senn dhe Wauthier dhe pyesin nëse ato mund të parandalohen. “E vetmja gjë që ju mund të bëni është të bëni më shumë vëmendje të sinjaleve”, thotë ai.
Neville njihte edhe dy të tjerë, sikurse Carsten Schloter, kreu gjerman i kompanisë zvicerane i telekomunikacionit Swisscom, i cili mori jetën e tij në vitin 2003 dhe Alex Widmer, kreu i Bankës „Julius Baer“, i cili vrau veten në vitin 2008. Fatet e tyre janë në kundërshtim me imazhin e Zvicrës si një nga vendet më të pasura dhe më të qëndrueshme në botë. Shkalla e vetëvrasjeve në Zvicër është nën nivelin botëror, si në Gjermani, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.