U pritet koka 37 njerëzve me akuza për terrorizëm. Rasti shënon ekzekutimet më të mëdha për këtë vend

152

Arabia Saudite ka ekzekutuar 37 persona për shkelje terroriste të martën, tha ministri i Brendshëm i vendit. Rasti shënon një nga ekzekutimet masive më të mëdha vitet e fundit.

Human Rights Watch e përshkroi dënimin si “groteske” dhe tha se lajmet përfaqësonin një “ditë që kemi pasur frikë”.

Agjencia shtetërore e lajmeve tha se shtetasit sauditë ishin fajtorë për “adoptimin e ideologjive terroriste ekstremiste dhe formimin e qelizave terroriste për të korruptuar dhe prishur sigurinë si dhe përhapjen e kaosit dhe provokimin e grindjeve sektare”.

Individët u gjetën fajtorë për sulmimin e instalimeve të sigurisë me eksplozivë dhe vrasjen e disa oficerëve të sigurisë, tha Ministria e Brendshme. Ajo shtoi se ekzekutimet u kryen me prerje kohe dhe se autoritetet mbështetën dy prej trupave në një shtyllë si një paralajmërim për të tjerët.

Vrasjet u dënuan shpejt nga Human Rights Watch, ku thuhej se shumica e të dënuarve ishin anëtarë të pakicës shiite të persekutuar të vendit.

“Ekzekutimi masiv i sotëm i qytetarëve kryesisht Shia është një ditë që kemi pasur frikë për disa vite. Dënimet janë veçanërisht groteske kur ato rezultojnë nga një sistem difektoz i drejtësisë që injoron akuzat për tortura”, tha Adam Coogle, hulumtues për Lindjen e Mesme në HRW.