Të mbjellësh oriz në tokat “bërthamore”!

186
Fermerët kanë filluar të mbjellin orizin në një fshat në Prefekturën e Fukushimas në Japoni për herë të parë që pas shkatërrimit bërthamor, që çoi në rrezatimin e tokës dhe në evakuime të detyruara të banorëve.

Tetë fermerë në fshatin Iitate planifikojnë të rifillojnë rritjen e orizit këtë vit në një zonë të kombinuar prej rreth 7 hektarësh, raportoi Japan Times. Kjo zonë është dukshëm më e vogël se 690 hektarë në dispozicion të fermerëve para fatkeqësisë së Fukushimas.

Urdhrat e evakuimit për një pjesë të fshatit u hoqën në fund të marsit.

Fermerët do të kryejnë teste rrezatimi në oriz para se të dërgojnë atë tek shitësit. Megjithatë, asnjë oriz i rritur në Iitate nuk ka treguar nivele radioaktiviteti përtej standardit të sigurisë që nga fillimi i mbjelljes eksperimentale në vitin 2012.

Ndërkohë, qeveria gjithashtu ndërmori hapa për të inkurajuar të shpërngulurit që të kthehen në zonë të mërkurën, me një komision të shtëpive të larta që kalon një projekt-ligj që ka për qëllim nxitjen e mbështetjes qeveritare në mënyrë që individët e zhvendosur të mund të kthehen në shtëpitë e tyre më herët se sa ishte planifikuar.

Projektligji, i cili pritet që së shpejti të miratohet nga sesioni plenar i Dhomës së Lartë të Parlamentit, do të lejojë qeverinë të financojë më shumë rindërtimin e infrastrukturës në këtë zonë, duke përfshirë rrugët dhe heqjen e substancave radioaktive.

Gjithashtu të mërkurën, kryetari i bashkisë së Minamisoma, Prefektura e Fukushima, i bëri thirrje Kryeministrit Shinzo Abe të paraqesë një sistem të avancuar të kujdesit mjekësor në qytet, i cili ndodhet në veri të uzinës nukleare Fukushima Daiichi.

Minamisoma po zhvillon gjithashtu një sistem i cili do t’u japë banorëve qasje në internet, në një përpjekje për të shuar shqetësimet shëndetësore.

Në mars 2011, një tërmet dhe cunami pasues çuan në shkatërrimin e tre reaktorëve bërthamorë në Fukushima Daiichi, duke e bërë atë katastrofën më të keqe bërthamore që nga katastrofa e Çernobilit në vitin 1986.