Skandali i mishit, industria belge e tronditur nga zbulimi: Produktet e eksportuara në Kosovë, me rrezikshmëri

265
Më pak se një javë pas skandalit të mishit i cili u zbulua në thertoren “Veviba”, në qytetin belg “Bastogne”, industria ushqimore belge është tronditur me zbulimin e ri.
Sipas gazetës flamene “Het Laatste Nieuws”, një kamion ishte larguar nga thertore “Veviba” në shtator të vitit 2016 për ta furnizuar Kosovën me mish të cilin e kishin prodhuar në vitin 2004.
Një profesor i Universitetit të Belgjikës në Ghent ka thënë për gazetën “Het Laatste Nieuws” se “ngrirja e mishit gjatë një periudhe 12-vjeçare nuk është domosdoshmërisht i rrezikshëm për shëndetin”, shkruan Insajderi.
“Por për të shmangur edhe rrezikun më të vogël, asnjë zinxhir i mishit nuk do të duhej të ruhej në mënyrë të qëndrueshme në një temperaturë prej minus 18 gradë Celsius”, ka thënë profesori belg.
Shumica e etiketave të markës “Veviba” i janë hequr nga ambalazhi. Viti 2004 ishte vetëm në disa prej etiketave.
Gazeta holandeze shkruan se Inspektorati i Ushqimit në Kosovë ka paralajmëruar Agjencinë Belge për Sigurinë e Zinxhirit të Ushqimit (Afsca) në kohën e incidentit. Përveç kësaj, disa thertore dhe disa industri tjera të mishit në veri të Belgjikës, në Izegem dhe Harelbeke, janë përfshirë në ngarkimin e këtij kamioni me mish.