Nobel në Letërsi për vitin 2018 Olga Tokarczuk, për vitin 2019 Peter Handke, një mbrojtës i Millosheviçit

279

Akademia Suedeze ka shpallur në orën 13:00 fituesit e çmimit Nobel për Letërsi për vitet 2018 dhe 2019.

Fituesit janë Olga Tokarczuk dhe Peter Handke.

Çmimi Nobel 2018 Olga Tokarczuk ([tɔˈkart͡ʂuk]; lindi më 29 janar 1962 në Sulechów) është një shkrimtare, aktiviste dhe intelektuale publike polake, e cilai është përshkruar si një nga autorët më të vlerësuar nga kritika dhe tregu i librit e brezit të saj. Në vitin 2018, ajo fitoi çmimin Ndërkombëtar Man Booker për romanin e saj Fluturimet, të përkthyera nga Jennifer Croft, duke u bërë shkrimtari i parë polak që e bëri këtë. Asaj iu dha çmimi Nobel në Letërsi për vitin 2018 (shpallur müe 2019).

Tokarczuk vihet re veçanërisht për tonin mitik të shkrimit të saj. Ajo u formua si psikologe në Universitetin e Varshavës. Botoi përmbledhje poetike, romane dhe disa libra me prozë. Fluturimet fituan çmimin Nike, çmimi më i lartë letrar në Poloni, në vitin 2008. Ajo mori pjesë në Festivalin e Librit të Edinburgut 2010 për të diskutuar mbi librin e saj Primeval dhe Times Other dhe punë të tjera. Me romanin e saj Księgi jakubowe (Librat e Jakobit), Tokarczuk fitoi përsëri çmimin Nike në vitin 2015. Në të njëjtin vit, Tokarczuk mori çmimin Ura Ndërkombëtare gjermano-polake, një vlerësim për personat e përfshirë veçanërisht në  arritjen e mirëkuptimit të ndërsjellë midis njerëzve dhe kombeve të Evropës.

Peter Handke (gjermanisht: [ˈhantkə]; lindur më 6 dhjetor 1942) është një romancier, dramaturg dhe përkthyes austriak. Atij iu dha çmimi Nobel për Letërsi në 2019-ën.
Shkrimet e tij për Luftërat Jugosllave dhe bombardimet pasuese të NATO-s të Jugosllavisë me kritikë ndaj pozitës perëndimore dhe fjalimi i tij në varrosjen e Slobodan Millosheviçit ka shkaktuar polemikë, dhe është përshkruar gjerësisht si një apolog për nacionalizmin ekstrem të djathtë serb. Atij i është dhënë çmimi Georg Büchner, çmimi Franz Kafka dhe çmimi Ndërkombëtar Ibsen; çmimi i fundit ishte jashtëzakonisht i diskutueshëm dhe Handke u prit nga protestuesit në Oslo dhe u përshkrua gjerësisht nga kritikët në mediat norvegjeze si një fashist me lidhje me kriminelët e luftës. Në vitin 2006 nominimi i tij për çmimin Heinrich Heine shkaktoi një skandal, dhe çmimi u tërhoq dhe nuk ia dha për pikëpamjet e tij politike.
Marrë nga: Voal.ch