Nesër do të lexoni/ David Ben Gurion, themeluesi i shtetit të shenjtë të Izraelit

260
(Marrë nga ‘Enciklopedia Britanike’ e shkruar nga Michael Bar-Zohar)
David Ben-Gurion, emri i vërtetë i të cilit ishte David Gruen, lindi më 16 tetor 1886, në Płonsk,në Perandorinë Ruse [tani në Poloni] dhe vdiq më 1 dhjetor 1973, në Tel Aviv-Yafo, në Izrael. Ai ishte burrë shteti sionist dhe udhëheqës politik, kryeministri i parë (1948-53, 1955-63) dhe ministri i mbrojtjes (1948-53, 1955-63) i Izraelit. Ishte Ben-Gurion i cili, më 14 maj 1948, në Tel Aviv, bëri shpalljen e pavarësisë së Izraelit. Personaliteti i tij karizmatik e fitoi adhurimin e masave dhe, pas largimit nga qeveria dhe, më vonë, nga Knesseti (shtëpia izraelite e përfaqësuesve), u nderua si “Ati i Kombit”. Pasi vendbanimet hebreje…
Përktheu nga anglishtja
Dr. Diana Skrapari
Per me teper neser ne gazeten “Telegraf”….