Masa yndyrore sa 11 autobusë nën Londër

258
Një masë gjigante që peshon sa 11 autobusë me dy kate, është zbuluar në një prej kanalizimeve në Lindje të kryeqytetit britanik, Londër. Masa e ngurtësuar peshon 130 tonë.
“Fatberg” prej 250 metrash është më shumë se dyfishi i gjatësisë së dy fushave të futbollit dhe u gjet e vendosur në ujërat e Whitechapel.
Një operacion masiv për të hequr ujin rekord nga sistemi i kanalizimit të Viktorias do të marrë tre javë.
“Kjo masë është më e madhja që kemi marrë ndonjëherë. Është një përbindësh i plotë dhe na duhet të angazhojmë shumë njerëz dhe makineri për ta hequr”, tha shefi i Rrjetit të Mbeturinave Matt Rimmer në një deklaratë.
“Në thelb është sikur të përpiqesh të thyesh betonin”, shtoi ai.
Masa është e përbërë kryesisht nga yndyra dhe sende të tjera që hidhen në tualet.
Një masiv 20 deri 30 ton do të largohet nga masa e yndyrës nën Whitechapel Road nga një ekuipazh prej tetë vetash, çdo ditë.
Më pas, masa do të riciklohet pasi të thyhet nga makineri.
“Ne kontrollojmë në mënyrë rutinore kanalizimet tona, por këto gjëra mund të krijohen shumë shpejt dhe të shkaktojnë probleme të mëdha me përmbytjet. Kanalizimet nuk janë një humnerë për plehrat shtëpiake “, tha Rimmer.
Thames Water shpenzon rreth 1 milion dollarë në muaj duke pastruar bllokimet nga kanalizimet e saj, pavarësisht paralajmërimeve të qarta për mënyrën e heqjes së mbeturinave shtëpiake.
Thames Water tha se puna do të vazhdojë gjatë gjithë shtatorit derisa kanalizimi të jetë i qartë.