Lajmi për katër ditë punë në javë, kryeministrja e Finlandës e habitur: Nuk e kemi në rend të ditës

128

Ndërsa kryeministrja e Finlandës, 34-vjeçarja Sanna Marin, skanoi titujt e lajmeve ndërkombëtarë këtë javë, ajo mund të jetë habitur kur mësoi se ishte duke u angazhuar për të realizuar një javë pune me vetëm katër ditë. Të martën, qeveria e Marin i dha fund mitit.

Ideja e orarit të punës në mënyrë drastike më të shkurtuar u prek shkurt nga Marin në gusht, muaj para se ajo të bëhej kryeministre në dhjetor. Por qeveria tani dëshiron të sqarojë se një javë katër-ditore nuk është në rendin e ditës dhe “nuk ka pasur ndonjë aktivitet të fundit” në lidhje me këtë temë, sipas një azhurnimi në Twitter të martën.

Marin fillimisht diskutoi idenë gjatë një debati panel për 120-vjetorin e Partisë Social Demokratike verën e kaluar, ku folësit morën vesh arritjet e lëvizjes – përfshirë ditën e tetorëshe të punës – dhe parashikuan shkaqet e ardhshme. Lëvizja politike ka luftuar për të gjetur rëndësi midis votuesve të rinj, pasi pensionistët bëhen janë një grup më dominues midis bazës së mbështetësve të partisë.

Duke pikturuar një të ardhme më të mirë të shtetit të mirëqenies Socialdemokrate, Marin parashtroi edhe skenarin utopik.

“Një javë pune katër-ditore, një ditë pune gjashtorëshe, pse nuk mund të jetë hapi tjetër? A është tetë orë e vërteta përfundimtare?”- Pyeti Marin në 17 gusht.” Unë mendoj se njerëzit meritojnë më shumë kohë për familjet dhe jetën e tyre. Ky mund të jetë hapi tjetër për ne”.

Finlandezët punojnë mesatarisht rreth 40 orë gjatë një jave pune pesë-ditore, sipas zyrës së statistikave, por papunësia mbetet e lartë. Kjo ka shkaktuar një debat të gjerë mbi punën në Finlandë vitet e fundit, përfshirë eksperimentin e parë mbarëkombëtar mbi një formë të ardhurash themelore të drejtuara nga qeveria e mëparshme e qendrës së djathtë në 2016-2018.

Social Demokratët e Marin qeverisin së bashku me katër parti të tjera të majta dhe të qendrës.