Kina dënon 300 mijë zyrtarë për korrupsion

158
Partia Komuniste e Kinës deklaron se ka dënuar rreth 300.000 zyrtarë vitin e kaluar për korrupsion. Rreth 200,000 zyrtarëve iu është dhënë ajo që u quajt “Ndëshkimi dritë”, ndërsa dënimet më të rënda janë marrë kundër një numri prej 80.000 zyrtarësh.
Presidenti Xi Jinping ka bërë një fushatë kundër korrupsionit, një nga çështjet më me fokus gjatë axhendës së tij qeverisëse. Shumë figura politike të profilit të lartë janë burgosur pasi u kapën se kishin kryer korrupsion. Ka raporte pothuajse të përditshme në median nshtetërore për zyrtarë të hetuar ose të dënuar mbi akuzat për ryshfet, abuzim me pushtetin ose praktika të tjera korruptive.
Organi i raportimit – Komiteti Qendror për Inspektimin e Disiplinës – rrallë shpjegon metodologjinë e tij apo provat që merren parasysh dhe nuk janë dhënë detaje të tjera në deklaratën e shkurtër në lidhje me dënimet. Numri i personave të kapur në vitin 2015 u publikua gjatë sesionit vjetor parlamentar të Kinës.