Kërcënimi rus, Polonia ofron dy mld dollarë për ndërtimin e bazave amerikane

173

Qeveria polake ka deklaruar se do të investojë 1,5-2 miliardë dollarë të ardhura nga fondet e saj dhe të BE për të krijuar kushtet për qëndrimin e një divizioni ushtarak amerikan, njoftoi media polake duke iu referuar një dokumenti të Ministrisë polake të Mbrojtjes.

Në origjinën e kësaj iniciative është parashikimi i një kërcënimi rus.

Në dokumentin e titulluar ”Propozim për një prani të qëndrueshme amerikane në Poloni” theksohet se fondet e ofruara nga Varshava do të përdoren për ndërtimin dhe modernizimin e infrastukturës sociale, ushtarake dhe të komunikacionit, të domosdoshme për ushtarët amerikanë dhe familjet e tyre.

Në dokument citohen edhe vendet në të cilat këto baza amerikane do të istalohen në territorin polak, me spitale dhe shkolla për fëmijë.