Ja zbulimet të cilëve njeriu nuk ka ditur ende t’u japë shpjegim

150
Ja 10 zbulime arkeologjike entuziasmuese, që janë ende të veshura me mister. Historia e botës fsheh ende shumë mistere për t’u zgjidhur, dhe asnjëri prej nesh nuk do jetojë aq gjatë sa për t’i zbuluar të gjithë. Megjithatë, ja një vështrim mbi disa prej zbulimeve më të çuditshme që kanë dalë në dritë.
Zogjtë Moa

Këta ekzemplarë zogjsh që një herë e një kohë popullonin Zelandën e Re u zhdukën rreth vitit 1500. Sipas një teorie, u shfarosën prej popullsisë maori. Në shekullin XX, gjatë një ekspedite, shkencëtarët zbuluan rastësisht një kthetër të madhe që i përkiste një prej këtyre zogjve, që kish mbetur çuditërisht e paprekur pavarësisht kalimit të shekujve.
Tempulli i Saksayvamanit në Peru

Ky kompleks i lashtë gurësh të ndërthurur në mënyrë të përsosur mes tyre pa përdorimin e llaçit, përbën një prej veprave më të mrekullueshme të lashtësisë. Në disa raste, mes gurëve nuk fut dot as një fije letër. Secili bllok ka një sipërfaqe të lëmuar dhe kënde të përsosur. Si do ta kenë ndërtuar vallë? Nuk dihet…
Porta e Diellit, Bolivi

Ky monument tejet interesant ndodhet në Tivanaku – një qytet sa i lashtë edhe misterioz, në Bolivi. Disa arkeologë thonë se ka qenë qendra e një perandorie të madhe gjatë mijëvjeçarit të parë pas Krishtit. Askush nuk e ka idenë se çfarë kuptimi ka mbishkrimi mbi portë. Eshtë e mundur që të kenë ndonjë lidhje të veçantë me astrologjinë apo astronominë.
Shpellat e Long You, Kinë

Këto shpella janë gërrmuar të gjitha me dorë. Një punë kaq komplekse kërkonte minimumi mijëra njerëz. Nuk përmenden në asnjë burim apo arkiv historik, as nuk përmendet gjëkundi mënyra e realizimit të tyre.
Qyteti i fundosur i Yonaguni, Japoni
Ky kompleks i lashtë u zbulua rastësisht nga një instruktor noti, Kihachiro Aratake. Ky qytet nënujor ka vënë në diskutim të gjithë teoritë e ndryshme shkencore. Shkëmbi nga i cili formohet kompleksi që gjendet në thellësi të detit, është krijuar 10 mijë vite më parë – që përpara se të ngriheshin piramidat e Egjiptit. Disa arkeologë janë të mendimit që gjatë epokës prehistorike njerëzit strehoheshin në shpella dhe hanin rrënjë bimësh, në vend që të shkonin për gjueti. Nuk mundeshin në asnjë mënyrë të ngrinin qytete guri.