Hahn: Ballkani, një rajon ende pa stabilitet

162
Komisionari për Zgjerimin flet pas takimit të Sarajevës: Liderët e vendeve ballkanike, prej shumë kohe pa u ndryshuar

Tregu i përbashkët ofron një kontribut për paqëtimin dhe stabilizimin duke përgatitur paralelisht edhe integrimin evropian. Për këtë ka folur në një intervistë komisionari për Zgjerimin në Bashkimin Evropian, Johanes Hahn. Ai shpjegon edhe nismat e ndryshme të marra për të rritur bashkëpunimin 

Në një kohë që në Ballkan ka probleme në proceset e zhvillimit demokratik dhe ekonomi, shfaqen tani edhe tensione ndërshtetërore apo ndëretnike. Në takimin e gjashtë krerëve ballkanikë në Sarajevë ju propozoni krijimin e një tregu të përbashkët. A është kjo rruga e duhur për uljen e tensioneve?
“Po, kjo është rruga e duhur. Procesi i Berlinit ka idenë e procesit evropian. BE ka bërë që të sigurohet paqja në kontinent. Rajoni i vetëm, ku Evropa nuk është e sigurt 100% për paqen është Ballkani. Procesi i Berlinit nuk është gjë tjetër, veçse dyfishimi i idesë themeluese të BE-së. Përmes bashkëpunimit intensiv të largohet oreksi për shkatërrim. Këtu ka fusha të ndryshme bashkëpunimi: transporti për shembull, ku thjesht me ndërtimin e autostradave vendet afrohen më shumë me njëri-tjetrin. Po ashtu hekurudha. Këto çojnë në varësi e lidhje të gjithanshme. Dhe kur të kemi tregun e përbashkët, atëherë mund të ndiqen po të këto qëllime, pra të ofrojmë një kontribut për paqëtimin, duke përgatitur paralelisht integrimin evropian. Një perspektivë e shkurtër e afatgjatë”.

Kundër propozimit tuaj ka rezistencë nga Mali i Zi dhe Kosova…
“Sigurisht duhet të bëjmë punë bindëse. Mendoj se ia kam dalë të heq disa shqetësime. Pra, varet nga ekipet tona, që të bëjnë të qartë gjatë përgatitjeve të samitit të Triestes, se çfarë është në thelb tregu i përbashkët. Edhe skeptikët do ta kuptojnë, se ai është në interes të tyre”.

Çfarë dinamike sjell tregu i përbashkët për këto vende?
“Nga njëra anë nuk dua që ato vende që ecin më shpejt përpara në këtë gjë të kenë probleme, ky do të ishte sinjali i gabuar. Nga ana tjetër po ta shohim nga interesi i përbashkët, është mirë që disa gjëra të përshpejtohen. Shpresoj nga vënia në realitet e këtij projekti që vendet, të cilat çalojnë t’i bashkëngjiten më shpejt të tjerëve”.

Takimi i Sarajevës është edhe përgatitje për procesin e Berlinit që zhvillohet këtë vit në Trieste. Çfarë do të mund të vendoset aty?
“Në rastin më ideal një vendim parimor për krijimin e tregut të përbashkët. Kjo mund të bëhet, nëse malazezët e kosovarët e dinë se për çfarë bëhet fjalë dhe nuk kanë më kundërshtime e të tjerët që donin më shumë të kuptojnë, se nuk bëhet ndryshe, por që ky është hapi i parë. Shpresoj po ashtu që të arrihet një nënshkrim i marrëveshjes për komunitetin e transportit (Transport Community Treaty), që mund të përshpejtojë çështjet e transportit”.

Bashkëpunimi ekonomik është njëra anë. Por BE është bashkësi vlerash, këtu shtetet e Ballkanit kanë deficite të dukshme, sidomos liderët ballkanikë janë në qendër të kritikave…

“Po e vërtetë është që kemi një fenomen, që në këto vende ka “player”(lojtarë), të cilët janë prej shumë kohësh aty dhe që për arsye të ndryshme është e vështirë që kjo të ndryshohet në këto vende. E, me sa kuptoj, ata duan të vazhdojnë të jenë në skenë. Liderët do ta kuptojnë, që duhet të ndryshojnë, kur vjen momenti që të rizgjidhen. Para një situate, kur të rinjtë dinamikë largohen nga vendi, që kemi një papunësi të lartë, sidomos tek të rinjtë, kur njerëzit janë të zhgënjyer, ata e kuptojnë së gjërat duhet të ndryshojnë. Për të ndryshuar cilësinë e jetës së njerëzve duhet të ndryshojnë edhe kushtet ekonomike. E këtu unë kam gjithmonë tezën time që e përsëris jo vetëm në Ballkan, se forca tërheqëse ekonomik rritet me sigurinë e shtetit ligjor”.

Mendoni se ndryshimi është i mundur pa ndryshime elitash?
“Kam folur me të rinjtë (Projekt e4u9) dhe u them se është e mrekullueshme që angazhoheni politikisht. Se, nëse nuk e bëni ju, e bëjnë të tjerët dhe ata marrin vendime që prekin edhe jetën tuaj. Erdhi dikush, që më tha se është shumë e vështirë të krijohet një parti, por ata kanë vendosur ta bëjnë këtë. Sigurisht tek të rinjtë kanë filluar të ndryshojnë disa gjëra. Ata që kanë kuptuar, se strukturat tradicionale nuk sjellin gjë e krijojnë të reja, ne e mbështesim këtë”.

Vërehet rritje e ndikimit rus dhe të Turqisë, forca tërheqëse i BE-së ka rënë…
“Në Serbi mbështetja për BE-në është 52%, në vende të tjera 75%, në Shqipëri 90%. Me këto shifra duhet të jemi më të vetsigurtë. Kjo nuk do të thotë që nuk pranojmë kritika. Problemi që kemi është se ne pikërisht në emër të kësaj aspirate evropiane paraqitemi si dikush që vë kushte. E kur dikur të vë kushte, si reformat, kjo nuk është gjithmonë e lehtë, prandaj nisma si tregu i përbashkët, apo dyfishimi i buxhetit të programit “Erasmus” për bursat, synojnë që njerëzit ta kuptojnë vlerën e shtuar”.

Si e shpjegoni ju domosdoshmërinë e angazhimit për vendet e Ballkanit Perëndimor në BE?
“Evropa duhet ta kuptojë se Ballkani vazhdon të jetë një rajon i pa qëndrueshëm, pa stabilitet dhe me potencial relativisht të madh rreziku. Në rast se ndodh diçka ne mund të përjetojmë një valë të madhe migrimi si para 20 vjetësh. Rrugët nga Ballkani në BE janë të shkurtra. Por pozitivja është se ky rajon ka potencial të madh rritjeje ekonomike dhe në rast se krijohet tregu i brendshëm në rajon mund të krijohen vende pune. Ne si BE kemi interes për stabilitet në rajonin tonë fqinjë. Unë them gjithmonë, ne ose do të eksportojmë stabilitet ose do të importojmë mungesë stabiliteti. Kjo vlen si për Ballkanin edhe për vendet e partneritetit lindor dhe jugor”.

Intervistoi Adeilheid Feilcke, drejtuese e Departamentit të Evropës në “Dojçe Vele”