This May 13, 2015, file photo shows the front of Google's new self-driving prototype car during a demonstration at Google campus in Mountain View, Calif. Google wants Congress to create new federal powers that would let the tech giant receive special, expedited permission to bring to market a self-driving car that has no steering wheel or pedals. The proposal, laid out in a letter to top federal transportation officials, reveals Google's solution to a major regulatory roadblock: U.S. law does not permit the mainstream deployment of cars with the design Google has been advancing, which would not allow a person to drive them. (ANSA/AP Photo/Tony Avelar, File)

“Waymo”, dega autonome e makinave të Google, merr lejen e parë për të testuar makina pa vozitje në rrugët e Kalifornisë.

Për momentin, 60 kompani lejohen të provojnë makina autonome në rrugë, por “Waymo” është e para që e merr atë për të testuar makina pa shoferin e sigurisë.

“Kalifornia ka punuar për vite me radhë dhe do të vazhdojë të ketë sigurinë publike në mendje, teksa kjo teknologji zhvillohet”, thotë numri një i Departamentit të Transportit në Kaliforni, Jean Shiomoto.

Leja mundëson kryerjen e testeve, si gjatë ditës ashtu dhe gjatë natës, dhe testet e para pa shofer do të rezervohen për punonjësit e Waymo.