Analiza/ Mungon “harta” për të ardhmen europiane – Populli i Ballkanit del në rrugë

131

The National ka shkruar së fundmi për situatën e paqëndrueshme në vendet e Ballkanit përfshirë këtu edhe Shqipërinë.

Për vite, anëtarësimi në BE ka qenë aspirata më e madhe e rajonit. Sipas shkrimit, protestat dramatike të kësaj jave në të cilën zyra e kryeministrit shqiptar u sulmua me bomba benzine janë pjesë e një rasti më të gjerë të trazirave popullore që ka tronditur vendet e Ballkanit gjatë disa muajve të fundit. Aktivistët janë mbledhur në kryeqytetet e Shqipërisë, Serbisë dhe Malit të Zi, si dhe në qytete të tjera në rajon, kundër korrupsionit, mungesës së shtypit dhe lirisë demokratike dhe lidhjeve të qeverisë me krimin e organizuar. Kërkesat e tyre kanë qenë serioze.

Ndërsa çdo lëvizje kombëtare ka ankesat e veta specifike, ato gjithashtu kanë një shkak të përbashkët. Pas viteve të përparimit gradual, por të pafrytshëm drejt anëtarësimit në Bashkimin Europian, rajonit po i mbarojnë idetë. The National tha se fillimet e protestave morën forma të ndryshme. Në Serbi, ato u nxitën në nëntor nga rrahja brutale e një udhëheqësi të partisë opozitare nga një grup njerëzish të maskuar. Në Shqipëri, synuan grabitje dhe akuza për përdorimin e parave ilegale të drogës nga qeveria. Në Malin e Zi, ata u precipituan nga arrestimi i një politikan të opozitës.

Partitë e opozitës në të tri vendet kanë bojkotuar edhe parlamentet e tyre. Ankesat kanë pak të bëjnë me dallimet partiake politike dhe gjithçka ka të bëjë me institucionet e vetë qeverisë. Megjithëse të tre lëvizjet e protestave drejtohen nga figura të opozitës që shpresojnë të marrin pushtetin për veten e tyre, askush nuk flet për idetë politike.

Agjencia e njohur e lajmeve tha se Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, shpresojnë të fillojnë negociatat zyrtare muajin e ardhshëm. Megjithatë, Serbia dhe Mali i Zi tashmë janë në negociata, të cilat kanë ngecur. Dita që ndonjë nga vendet e Ballkanit të bashkohet me BE duket se është vite larg.

Megjithatë, sipas shkrimit, Bashkimi Europian është i ndarë edhe në këtë çështje. Samiti i Berlinit ishte një përpjekje e Angela Merkel dhe Emmanuel Macron për të krijuar konsensusin e tyre me Liderët e Ballkanit, përpara takimit të gjashtë vjetor të Ballkanit Perëndimor në Poloni në korrik, ku edhe do të marrin pjesë Merkel dhe Macron.

Pa një rrugë të qartë përpara për Ballkanin, rezultati është se politika në të gjithë rajonin ka stagnuar. Për të marrë një shembull, BE ende po përpiqet të qetësojë një rresht tregtar midis Serbisë dhe Kosovës që kërcënon të prishë një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve të tensionuara midis këtyre dy vendeve.

Ëndrra e bashkimit me BE-në i nxiti politikanët të bënin ndryshime të thella dhe të dhimbshme në ekonomitë dhe politikat e tyre dhe kjo ishte ajo që i lejoi ata t’i shesin këto ndryshime publiku. Tani, pa një udhërrëfyes të qartë për atë të ardhme, situata po lëkundet. Përkundrazi, për të adresuar këtë, BE nxit vendet e Ballkanit për lidhjet e tyre politike, veçanërisht me Rusinë dhe Kinën. Duke vepruar kështu, ata harrojnë se kthesa drejt financave kineze dhe ndikimit rus është vetëm për shkak se vendet e Ballkanit ndihen të braktisur nga BE.

Protestuesit në Serbi, Mal të Zi apo në Shqipëri vërtet mund të jenë duke kërkuar dorëheqjen e liderave të tyre, por në të vërtetë protestat janë për të ardhmen e të gjithë Ballkanit.

Burimi: TheNational