Shqetësuese/ Bima që influencon në përhapjen e kancerit

396
Ka prova në rritje që ushqimi që hani mund të ndryshojë rritjen dhe përhapjen e kancerit, thonë shkencëtarët e Kembrixhit. Hulumtimi i kafshëve, i botuar në revistën Nature, tregoi se tumoret e gjirit nuk mund të luftoheshin pa produktin dietik asparagine. Ajo gjendet në asparagin e preferuar të ushqimeve, si shpendët, ushqimet e detit dhe shumë ushqime të tjera. Në të ardhmen, shkencëtarët shpresojnë të përfitojnë nga “varësitë e kuzhinës” për të përmirësuar trajtimin e kancerit.
Asparagina është një aminoacid, një bllok ndërtimi i proteinave – dhe merr emrin nga asparagus.
Përhapja
Studimi, i kryer në Institutin e Kembrixhit të Kërkimit të Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar, u zhvillua në minj me një formë agresive të kancerit të gjirit. Normalisht ata do të vdisnin në disa javë pasi tumori u përhap në të gjithë trupin. Por kur minjve iu dhanë një dietë të ulët asparagine ose drogë për të bllokuar asparaginën atëherë tumori u përpoq të përhapet. “Ishte një ndryshim i vërtetë i madh, kanceret ishin shumë të vështira për t’u gjetur,” tha Prof Greg Hannon.
Vitin e kaluar, Universiteti i Glasgou tregoi shfrytezimin e aminoacideve serine dhe glycine që ngadalësuan zhvillimin e limfomës dhe kancerit të zorrëve. Prof Hannon i tha BBC: “Ne po shohim prova në rritje se kanceret e veçanta janë të varura nga komponentët specifikë të dietës sonë”. “Në të ardhmen, duke modifikuar dietën e pacientit ose duke përdorur ilaçe që ndryshojnë mënyrën se si qelizat tumorale mund t’i kenë këto ushqyes, shpresojmë të përmirësojmë rezultatet në terapi”.
Kanceri
Një tumor fillestar është rrallë vdekjeprurës. Është momenti kur kanceri përhapet në të gjithë trupin ose metastaza që të bëhet fatale. Një qelizë kanceroze duhet të kalojë nëpër ndryshime të mëdha në mënyrë që të përhapet, ajo duhet të mësojë të thyejë tumorin kryesor, të mbijetojë në gjak dhe të lulëzojë diku tjetër në trup.
Është ky proces për të cilin studiuesit mendojnë se asparagina është e nevojshme. Por mos kini frikë nga dashuruesit e asparagusve, këto gjetje ende duhet të konfirmohen tek njerëzit dhe asparagina është e vështirë për t’u shmangur në dietë gjithsesi.
Prof Charles Swanton, shefi i klinikës së Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar, tha: “Është interesante se L-asparaginaza e drogës përdoret për të trajtuar leukeminë limfoblastike akute, e cila varet nga asparagina”. “Është e mundur që në të ardhmen, kjo drogë mund të riprodhohet për të ndihmuar në trajtimin e pacientëve me kancer të gjirit”.
Gjykimet e mëtejshme janë ende të nevojshme. Baroneshja Delyth Morgan, shefi ekzekutiv në Breast Cancer Now tha se pacientët nuk duhet të bëjnë dieta drastike. Ajo tha: “Ne nuk u rekomandojmë pacientëve të përjashtojnë tërësisht ndonjë grup specifik të ushqimit nga dietat e tyre pa folur me mjekët e tyre”. “Ne gjithashtu do të inkurajojmë të gjithë pacientët që të ndjekin një dietë të shëndetshme dhe të ndryshme”.