Reshjet e dëborës dhe ngrica në rrugë, në cilat akse duhet të lëvizni me zinxhirë

157

Pasditen e djeshme filluan reshjet e dëborës në
zonat malore, ndërsa temperaturat janë ulur ndjeshëm. Me intensitet të ulët
dëbora ka filluar në Qarkun Kukës dhe Shkodër mbrëmjen e kaluar, por
temperaturat nën zero kanë sjellë edhe ngrica në rrugë.

Nisur nga kjo situatë, Emergjencat Civile kanë
publikuar një sërë masash, ndërsa udhëzojnë drejtuesit e mjeteve të përdorin
zinxhirët në disa akse rrugore.

ORA 09:30 SITUATA E KALUESHMERISE NE AKSET KOMBETARE
Në Rajonin Verior Shkodër: 
Ka patur rreshje bore në të gjithë akset e këtij Rajoni. Akset ku sasia e borës
është më e madhe është si më poshtë:

Në aksin Kuben – Vasie, ka 25 cm borë, qarkullimi
kryhet pjesërisht me zinxhirë.

Në aksin Peshkopi – Qafë Drajë, ka 25 cm borë,
qarkullimi bëhet pjesërisht me zinxhirë.

Në aksin Ura e Cerenecit – Steblevë, ka 15 – 25 cm
borë, qarkullimi bëhet pjesërisht me zinxhirë.

Në aksin Qafë Bualli – Krastë, ka 20 cm borë,
qarkullimi bëhet pjesërisht me zinxhirë.

Në Rrugën e Kombit, qarkullimi është normal në të
gjitha korsitë. Është bërë pastrimi i borës dhe kriposja e rrugës.

Në aksin Laç – Vau i Dejës – Fushë Arrëz, ka 20 cm
borë, punohet me 3 borëpastruese, qarkullimi është me zinxhirë.

Në aksin K/Hadroj – Qafë Benë, ka 20 cm borë,
qarkullimi kryhet me zinxhirë.

Në aksin Fushë Arrëz – Fushë Dukagjin, ka 30 – 50 cm
borë, qarkullimi kryhet me zinxhirë.

Në të gjithë akset punohet për pastrimin e borës dhe
hedhjen e kripës nga kontraktorët.

Në Rajonin Qëndror Tiranë:
Në akset e Dajtit qarkullimi kryhet pjesërisht me zinxhirë, për shkak të
rreshjeve të borës. Të bëhet kujdes në segmentin Qafë Priskë – Qafë Mollë.

Në aksin Librazhd – 
Steblevë, ka 10 cm borë dhe vazhdon të bjerë. Nuk ka probleme për qarkullimin.
Edhe në akset e tjerë është bërë pastrimi dhe hedhja e kripës.

Në Rajonin Jugor Gjirokastër-Korçë: 
Në akset e Korçës nuk ka patur rreshje bore. Qarkullimi është normal në të
gjitha akset e këtij Rajoni.

Të gjithë kontraktorët janë në gadishmëri me mjete
dhe njerëz, për përballimin e situatës dimërore.

Rekomandohen përdoruesit e rrugës të bëjnë kujdes
sidomos në akset ku ka prani të borës ose ngricave, dhe të respektojnë
sinjalistikën rrugore

ORA 08:00 AKSET RRUGORE KU DUHET TE LEVIZET ME ZINXHIRE

Fushe Arrëz – Iballë

Fushë Arrëz – Qafë Mali – Qafë Shllak

Qafë Mali – Fierzë

Bajram Curri – Valbonë

Kukës – Qafë Shllak

Tunel i Kalimashit – Morinë.

Aktualisht janë vështirësisht të kalueshme keto
segmente rrugore nga dëbora, dhe po punohet për hapjen e tyre:

Qafë Mali – Dardhë, në zonën e Pukës

Qafë Thore – Theth, në zonën e Malësisë së Madhe

Tamarë – Vermosh

Bushtricë, Kukës – Kala e Dodës, Dibër.

Trashësia e dëborës në këto akse shkon nga 20 cm
deri në 50 cm.

Prezencë dëbore ka edhe në “Rrugën e Kombit” ku
mësohet se po punojnë borëpastrueset.

Komisionet e Emergjencave Civile në Qarqe dhe
Drejtoria e Pergjithshme e Emergjencave Civile në MPB po ndjekin situatën duke
e shoqëruar me masa përkatëse në terren.