Prekja nga TVSH, mbyllen 2500 biznese të vegjël

144
Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve pranon efektin që sjell shtrirja e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar, por e cilëson këtë një skemë që nuk do të tolerohet ose që do të verifikohet në mënyrë të hollësishme 
Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve pranoi se shtrirja e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar edhe tek biznesi i vogël ka shkaktuar pezullimin dhe mbylljen e shumë bizneseve, por sipas administratës tatimore e gjitha kjo është një skemë për t’i shpëtuar taksës. Sipas paketës së re fiskale, nga 1 prilli Tatimi mbi Vlerën e Shtuar do të shtrihet edhe tek 10 mijë biznese të vogla, të cilat kanë xhiro vjetore mbi 2 milionë lekë. Por, tatimet pretendojnë se për t’i shpëtuar kësaj takse, shumë biznese të vogla janë duke mbyllur aktivitetin ose duke kaluar në pasiv për t’u rihapur po në të njëjtin vend, por me emër tjetër. Të dhënat zyrtare tregojnë se nga fillimi i vitit kanë kaluar në status pasiv mbi 2500 biznese me një mesatare prej 50 biznesesh në ditë, ndërkohë që kanë mbyllur fare aktivitetin qindra të tjera. Por, tatimet thonë se në shumë raste pas pezullimit apo mbylljes së një biznesi, hapet një tjetër po në të njëjtin vend nga njerëz të afërm me pronarin e biznesit të mëparshëm. Administrata thotë se kjo skemë nuk do të tolerohet dhe të gjitha bizneset që mbyllen do të verifikohen në mënyrë të hollësishme. Sipas tatimeve, nëse rezulton se pas mbylljes në të njëjtin vend do të hapet një tjetër biznes nga njerëz të afërm me pronarin, atëherë ai do të regjistrohet automatikisht në skemën e TVSH-së. Madje sipas tatimeve, biznesit të ri do t’i ngarkohen edhe detyrimet tatimore që mund të ketë pasur biznesi i mëparshëm, jo vetëm për taksat e papaguara, por edhe gjobat.

Shtrirja e skemës së Tatimit mbi Vlerën e Shtuar edhe te biznesi i vogël u kundërshtua nga disa ekspertë në fund të vitit të shkuar. Ata paralajmëruan për efektet negative të një mase të tillë dhe tashmë duket se lëvizjet e sipërmarrjes po e vërtetojnë këtë frikë. Edhe vetë shoqatat e biznesit të vogël u shprehën se futja e TVSH-së rrezikon t’i dërgojë ata në prag të falimentimit, pasi marzhi i tyre i fitimit është shumë i ulët. Megjithatë masa e qeverisë, që ka hyrë në fuqi nga 1 janari dhe do të nisë të zbatohet nga 1 prilli u mbështetën nga organizatat e biznesit. Ato u shprehën se një masë e tillë do të ndihmojë në mbylljen e ciklit të Tatimit mbi Vlerën e Shtuar, duke shmangur abuzimet. Në të njëjtën kohë, masa u kundërshtua edhe nga opozita, e cila premtoi se do ta rrëzojë atë, ndërsa akuzoi qeverinë se po ndikohet nga lobingjet e biznesit të madh për të ndëshkuar sipërmarrjen e vogël, duke e përfshirë në skemën e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar. Mbetet të shihen efektet e zbatimit të kësaj mase, ndërsa shqetësimi është rritur për numrin e bizneseve të mbyllura apo të pezulluara.