Nishani takim me shkrimtarë e përkthyes: Jeni kolona më e rëndësishme kulturore që frymëzon mbarë shoqërinë tonë me vlera!

146

Kreu i Shtetit shqiptar, Sh.T.Z. Bujar
Nishani mikpriti sot në Institucionin e Presidentit 
shkrimtarë dhe botues, përkthyes, studiues e
akademikë të librit në gjuhën shqipe, nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Mali i
Zi, Lugina e Preshevës, Diaspora si dhe nga trevat shqiptare e vende të
ndryshme të botës kudo ku jetojnë e punojnë, pjesëmarrës në Panairin e Librit
2016.

 

Në fjalën e
mbajtur me këtë rast Presidenti Nishani u shprehu të ftuarve kënaqësinë për
këtë takim duke vlerësuar punën e të pranishmëve si dhe të kolegëve të tyre,
nismat dhe frytet e mendjes, penës dhe kapaciteteve intelektuale të tyre,
veçanërisht për edukimin e brezit të ri dhe afrimit me leximin dhe nxënien, si
një investim i madh për ruajtjen dhe pasurimin e fondit të trashëgimisë kulturore
të kombit shqiptar duke u kërkuar që ta promovojmë më tej këtë kontribut të
vyer.

 

“Botimet e çdo
zhanri në përgjithësi, por libri i mirëfilltë letrar në veçanti janë investimi
i madh për të mbajtur gjallë e pasuruar edhe më shumë njërën prej pasurive më
të mëdha që kemi, atë që ka përcaktuar identitetin tonë si komb, atë që është
shenja jonë dalluese në familjen e madhe të kombeve: gjuhën tonë të lashtë e
amtare, gjuhën shqipe, ndër më të lashtat e më vitalet e njerëzimit. Njëri prej
poetëve tanë më të vyer, At Gjergj Fishta, pati shkruar dikur postulatin e
famshëm ‘Mallkuar qoftë ai bir shqiptar që në gjuhë të huaj flet pa qenë
nevoja!’ Në ditët e sotme, kur bota globale nganjëherë sikur na merr përpara me
ritmin e saj frenetik, duke na bërë që të mos kujdesemi edhe aq shumë për
visarin tonë më të çmuar kombëtar – gjuhën shqipe, – vërej me shqetësim se
gjuha që përdorim çdo ditë, gjuha që flasim e lexojmë e shkruajmë çdo ditë,
gjuha që dëgjojmë përnatë në debate e diskutime, ka pësuar përçudnime dhe huazime
të panevojshme.” – tha në vijim të fjalës së tij Presidenti Nishani duke i
përgëzuar botuesit në emër të së sotmes dhe së ardhmes për faktin se veprat e
tyre nuk janë prekur nga ky fenomen negativ i huazimeve të panevojshme.

 

“Bota e letrave
shqipe është ajo pjesë e qenësishme e atyre fijeve të fuqishme që mbajnë
të   lidhur e të bashkuar kombin tonë, kulturën tonë, që ushqejnë
fuqimisht dhe vazhdimisht konstelacionin shpirtëror të popullit shqiptar. Ky
takim i thjeshtë e miqësor, por besoj shumë kuptimplotë me ju, përfaqësuesit e
kulturës dhe letrave shqipe, është pikësëpari një moment falënderimi i të
gjithë qytetarëve shqiptarë, në emër të të cilëve kam përgjegjësinë dhe
privilegjin t’jua adresoj.” – theksoi Kreu i Shtetit.

 

Më pas, në
mesazhin e Tij të falënderimit, Presidenti i përgëzoi të pranishmit dhe kolegët
e tyre se pavarësisht vështirësive të panumërta financiare dhe
infrastrukturore, vijojnë të investojnë në këtë treg fatkeqësisht ende të
pasigurt, duke treguar fisnikëri dhe duke i bërë një shërbim të vyer shoqërisë.
Mesazhi vijoi me falënderimin kushtuar organizatorëve të Panaireve të
përvitshme të Librit, të cilët kontribuojnë në edukimin e brezave me kulturën e
të lexuarit, si dhe një falënderim i veçantë iu dedikua shkrimtarëve dhe botuesve
shqiptarë jashtë kufijve të Shqipërisë, për shërbimin dhe sakrificën e tyre
emblematike ndaj ruajtjes së identitetit tonë kulturor në vendet ku ata jetojnë.

 

Sot është një
moment i vështirë për shoqërinë. Jetojmë në një kohë ku hierarkia e vlerave
është vazhdimisht e kërcënuar, ku forma shpeshherë fiton gjithnjë e më shumë
terren ndaj përmbajtjes, në një kohë kur varfërie tenton të mbështjellë në
rrjetën e vet një numër gjithnjë e më të madh njerëzish, duke prekur sidomos më
të rinjtë. Por ky vend dhe ky komb nuk mund të jenë pa shpresë dhe ju jeni një
nga kolonat më të rëndësishme që ia keni dalë mbanë të depërtoni në thellësi të
shpirtit, të rrisni shpresën dhe besimin shumë më tepër se çdo aktor tjetër i
shoqërisë sonë moderne.

 

Unë jam i bindur
që investimi në kulturë dhe dije është arma kryesore për zgjidhjen e këtyre
problematikave dhe shteti shqiptar duhet ta mbështesë e ta udhëheqë këtë proces
duke u mbështetur në historitë tuaja të suksesit dhe të ruajtjes e promovimit
të vlerave njerëzore dhe kulturore që përfaqësoni me dinjitet. Në këtë
kontekst, ndihem i lumtur që sonte kemi mundësinë të njohim më nga afër
njëri-tjetrin, të bisedojmë për gjendjen dhe problemet e botimeve në gjuhën
shqipe, të shkëmbejmë mendime çfarë duhet të bëjmë e mund të bëjmë për të
rritur në cilësi dhe në sasi gjithashtu gamën e botimeve, si mund t’i
përballojmë më mirë sfidat e librit dhe dijes në kushtet e zhvillimeve të reja
teknologjike dhe të përhapjes masive të internetit që ka transformuar thellë
botën e komunikimit dhe aksesit të njerëzve në burimet e panumërta të
informacionit, letërsisë, shkencës, arteve e tjerë.

 

Shpirti dhe
identiteti i kombit shqiptar është formuar dhe ka mbijetuar në shtjellën
mijëvjeçare. Në gjithë këtë shtjellë besoj se nuk do gaboja po të pohoj se
procesi ynë i demokratizimit dhe integrimit në familjen evropiane është
njëkohësisht një proces i rizgjimit dhe konsolidimit të identitetit tonë
kombëtar si një popull evropian, dhe kjo pa diskutim është edhe meritë e
njerëzve të letrave shqipe, është merita juaj. Është vërtet shumë e bukur e
inkurajuese që konstatojmë këtë përkujdesje dhe shohim të përfshihen me kaq
pasion e përkushtim të madh shkrimtarët, studiuesit, përkthyesit, botuesit që
me rolin e tyre bëjnë lidhjen e veprave me lexuesin, me qytetarët.” – nënvizoi
më tej në fjalën e Tij Kreu i Shtetit shqiptar.

 

Në mbyllje,
Presidenti Nishani u shprehu të pranishmëve ndjesë për mungesën e vëmendjes dhe
vlerësimit të duhur shtetëror ndaj vlerave të tyre nga ana e institucioneve
përkatëse, duke e konsideruar si një anomali mungesën e politikave në këtë
drejtim: “Ne s’mund të bëjmë gjëra të mëdha, por gjëra të vogla me dashuri të
madhe.” thoshte dikur Shën Tereza jonë. Ju keni qenë në gjendje të bëni vepra
të mëdha dhe patjetër me dashuri të madhe, sepse keni ditur nëpërmjet një
rrugëtimi të gjatë, të prezantoni vlerat tuaja individuale dhe intelektuale dhe
keni ruajtur të praprekur fondin tonë të vyer të kulturës.”

 

Presidenti
Nishani duke ju drejtuar të pranishmëve, por jo vetëm atyre, u bëri apel që të
udhëheqin proceset civilizuese, kultivuese dhe emancipuese të shoqërisë sonë.
“Dëshiroj që ju ta vazhdoni rrugëtimin e gjatë me më tepër prodhimtari, më me
dinamizëm, me artikulim në përballjen e sfidave, për të ndihmuar sa më shumë që
të jetë e mundur qytetarët shqiptarë, shoqërinë tonë, kulturën dhe maturimin e
mbarë kombit shqiptar. Beteja mes optimizmit dhe pesimizmit ka nevojë për
frymëzim, dhe ju siguroj se ju do të keni keni në krah gjithë shoqërinë e
emancipuar, të etur për të pasuruar dijet, në mënyrë që vlerat tuaja t’i ndani
me të gjithë shoqërinë shqiptare!” – vuri në dukje Kreu i Shtetit.