Nesër do të lexoni/ Skandali me jetimët, apeli i Çumanit: Hetim për fondin e 1 mln dollarëve për “Zyber Hallullin”

285
Shtresa më e përvuajtur e shoqërisë shqiptare, jetimët, duket se po përdoret nga organizata të ndryshme dhe institucione shtetërore për qëllime fitimi. Në kurriz të tyre, u bëhet thirrje donatorëve për të dhënë para, por askush nuk e di se ku shkojnë ato para. Thirrja alarmante bëhet nga drejtori i përgjithshëm i Institutit Kombëtar të Integrimit të Jetimeve të Shqipërisë, Ilir Çumani. Ai i bën thirrje kryeministrit të vendit, të pastrojë nga disa grabitqarë dhe hajdutë që struken në Ministrinë e Shëndetësisë dhe të Mbrojtjes Sociale, që sipas tij, prej vitesh kanë abuzuar vazhdojnë të abuzojnë me fondet për fëmijët jetimë. Çumani thotë se për të realizuar skemën e tyre të vjedhjes, institucionet shtetërore sillen dhe veprojnë si OJF – abuzuese. Ato e përdorin për qëllime utilitare e komerciale qendrën e Shtëpisë së Fëmijës “Zyber Hallulli”, e cila strehon vetëm 30 fëmijë, ndërsa në të gjithë vendin sot janë në mëshirë të fatit plot 31 mijë fëmijë jetimë. Çumani sjell edhe një rast konkret, i cili lidhet me organizimin e aktivitetit për kremtimin e 100-vjetorit të “Strehës së parë Vorfnore” në Shqipëri, një event zyrtar i Institutit që ai drejton prej më se 15 vjetësh. Tregon se si ministria aktuale e Shëndetësisë dhe e Mbrojtjes Sociale, përmes drejtoreshës së Zyber Hallullit, arriti t’i grabiste projektin dhe ta përdornin vetëm për të grumbulluar fonde nga donatorët, e jo pak, por 24 të tillë, për një aktivitet që sikundër thotë ai, e ka realizuar me zero lekë. 
Zoti Çumani, ju drejtoni një organizëm joqeveritar. Cili është qëllimi i ngritjes dhe prej sa kohësh funksionon?
Instituti Kombëtar i Integrimit të Jetimeve të Shqipërisë është një operator shumë serioz dhe përfaqësues në spektrin e Shoqërisë Civile, që ka një aktivitet të ngjeshur që nga viti 2002. Merret me politika sociale, në mbrojtje të kategorisë së fëmijëve jetimë, organizon dhe monitoron gjithë veprimtarinë e organizatave që merren me fëmijët jetim. 
Thatë se kryeni dhe monitorimin, çfarë keni konstatuar deri tani?
Në fakt, fokusi i punës sonë ka qenë mbështetja dhe integrimi i shtresave sociale të fëmijëve në nevojë. Mbrojtja e tyre nga abuzimet e shumta që janë bërë me ta, abuzime që në këndvështrimin tonë kanë ardhur, jo vetëm nga disa organizata e shoqata abuzive, por më së shumti edhe nga institucionet shtetërore. Kjo është histori, sa e vjetër aq edhe aktuale. Jemi prej kohësh në një luftë pa kompromis ndaj të keqes, me abuzimet që i bëhen kësaj kategorie dhe për t’i mbrojtur dinjitetin. 
Si abuzohet, sipas jush, me këtë kategori?….

Për më shumë nesër në gazetën Telegraf