Ndikimi i enzimave në zgjatjen e kohës së konservimit me cilësi të mirë të bukës, aditivët që nuk lejohen në prodhimin e miellit

2310
Sigal

Prof. Abdyl  SINANI

Drejtues i Departamentit të Teknologjisë Ushqimore

Kolegji Universitar “QIRIAZI”

Vijon nga numri i kaluar

Sot përdoren edhe aditivë të ndryshëm që zgjatin kohën e konservimit me cilësi të

mirë të bukëve.

Enzimat

  1. Amilazat

Amilazat ndikojne në volumin dhe  qëndrueshmërinë e bukës së ardhur. Vëllimi i prodhuar ështeë rreth  25% më i madh sesa pa shtimin e saj, duke përdorur një vlerë max. prej  250 ppm (baraz me 1,250 SKB per kg miell).

  1. Hemicelulaza

Vetitë pozitive të hemicellulazes janë vërejtur edhe në përgatitjen e bukës së ardhur. Për shëmbull, një hemiceluloze nga Aspergillus niger ka arritur një rritje të vëllimit të ngjashme me atë të amilazese . Në të njëjtën kohë struktura e poreve bëhet më shumë e butë.

  1. Glukozë Oksidaza

Enzima glukozë oksidaza (EGO) konverton glukozën në acid glukonik ndërsa oksidon ujin në peroksid hidrogjeni, një agjent oksidues. Reaksioni kërkon oksigjen, i cila konsumohet nga majaja dhe disa reaksione kimike në fillim të proçesit të përgatitjes se brumit. Kjo do të thotë se efekti i EGO është shpesh vetëm i dukshëm në sipërfaqen në brumë ose produktin e pjekur (siperfaqe e brumit të tharë, strukturë e stabilizuar), ndërkohë që vëllimi i prodhuar nuk është i ndikuar.

  1. Lipaza 

Lipaza është një enzimë ku efektet e saj janë vlerësuar dhe studiuar për një kohë të gjatë. Enzima konverton lipidet në di- dhe monogliceride, për shëmbull emulsifikuesit. Sidomos pas nje trazimi, ose pas  një proçesi fermentimi të gjatë, shihet një efekt pozitiv mbi stabilitetin e brumit dhe në rritjen e volumit.

Acid askorbik

Acid askorbik njihet si përmirësues ne stabilitetin e brumit, strukturën dhe rritjen e volumit të produktit të pjekur. Volumi i bukes rritet kur acidi askorbik është kombinuar me α-amilazën.

  1. Emulsifikuesit

Numri i emulsifikuesve te përdorur në produktet e pjekura është në rritje. Në studimet tona janë përdorur ato më kryesoret, për shëmbull SSL, CSL, DATEM dhe mono / digliceridet. Dozat e përdorura ishin në nivelet tipike për aplikimet në prodhimet e pjekjes, d.m.th. ndërmjet 0,1 dhe 0,5% në miell. Keshtu, DATEM ka dhënë prodhimin më të mirë të volumit. Rezultati më i mirë i përgjithshëm është arritur nga perdorimi i SSL, të cilat kanë prodhuar vëllim të mirë, një formë të rregullt, si dhe një strukturë të poreve të ndritshme dhe një butësi për një kohë të gjatë.

  1. Përmirësuesit e përdorur në miellin e petëve dhe të makaronave janë:
  • Gluteni i grurit vital;
  • Emulsifikuesit;
  • Agjentët zbardhues;
  • Ngjyruesit, ne vecanti ß-karoteni;
  • Acidi askorbik;
  • Hemicelulozat dhe lipazat.

Enzimat me aktivitetet ksilanolitik, glukanolitik dhe veçanerisht lipolitik janë bërë tejet të dobishme në prodhimin e petëve dhe petëve të çastit të prodhuara nga tipi grurit të butë dhe të fortë. Ata ofrojnë avantazhe të shumta, për shembull:

  • reduktojnë tendencën për t’u lidhur;
  • rrisin qëndrueshmërine e petëve të gatuara;
  • përmirësimin e tolerancës gjatë tejpjekjes;
  • reduktimin e kohës së tharjes;
  • përmirësimin e pamjes së sipërfaqes dhe stabilitetin mekanik të petëve të thata;
  • reduktimin e kostove të lëndëve të para

Aditivët që nuk lejohen në prodhimin e miellit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Europeë

Nuk lejohen për përdorim nga një shtet anëtar i BE-së ose EEA.

E339 Fosfati i natriumit
E340 Fosfati i kaliumit
E341 Fosfati i kalciumit
Listuar sipas Shtojcës IV të Direktivës 95/2 / EC, janë të autorizuar për përdorim në “miell” në një nivel maksimal të lejuar prej 2.5 g / kg

925 dhe 926 Klor dhe dioksid klori

Përmirësues dhe agjentë zbardhues
Dioksidi i klorit është mutagjen (dmth është i aftë të shkaktojë mutacione dhe ndoshta, por jo domosdoshmërisht, të veprojë si kancerogjen.)

Agene (triklorid azotike)
Përmirësues dhe agjentë zbardhues
Pas studimeve që lidhin përdorimin e agjencisë ndaj çrregullimeve neurologjike në qen, duke pasur parasysh efektet e dëmshme për disa kafshë, BE e ka ndaluar përdorimin në miellra për bukë. Për njerëzit.

Azodikarbonamid   
Përmirësuesit dhe agjentët e zbardhues
Dëshmi për sensibilizimin e frymëmarrjes është gjetur në studimet e sfidave bronkiale dhe vlerësimet e shëndetit në vendin e punës. Mund të shkaktojë acarim të traktit gastrointestinal me hypermotility dhe diare. Gëlltitja e zgjatur ose e përsëritur mund të ndikojë në veshkat dhe në sistemin endokrin (hypofunksioni tiroide)
Ndalohet në Evropë, Australi dhe Singapor.

Peroksid benzoyl        
Përmirësues dhe agjentë zbardhues
924 Bromati kaliumi     
Përmirësues dhe agjentë zbardhues
Mund të shkaktojë dhimbje në stomak dhe diarre. Mund të zvogëlojë vitaminën E në miell. (Falsifikimi Ushqimit .”Bromae Kaliumi është ndoshta kancerogjene për njerëzit .
Ndalohet perdorimi në  BE