Liderët që i bëjnë më shumë presion medias: Erdogani merr medalje në dy fusha

57
Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ), duke marrë shkas nga diskutimi publik i lajmeve të rremë dhe njoftimit të Presidentit Trump nëpërmjet Twitter në lidhje me ceremoninë e çmimeve të tij të planifikuara, “lajme të rreme”, CPJ po njeh liderët botërorë që kanë dalë nga rruga e tyre për të sulmuar shtypin dhe minuar normat që mbështesin lirinë e medias. Nga një frikë e pashembullt e kritikëve të tyre dhe e vërteta, në një angazhim të pamëshirshëm ndaj censurës, këto pesë liderë dhe të dy grupet e tyre kanë shkuar mbi dhe përtej heshtjes së zërave kritikë dhe dobësimit të demokracisë.

Liderët më “lëkurëhollë”, të ndjeshëm
Fituesi: Presidenti Rexhep Tajip Erdogan, Turqi. Autoritetet turke kanë akuzuar në mënyrë të përsëritur gazetarët, mediat e lajmeve dhe përdoruesit e medieve sociale për fyerjen e Erdoganit, ofendimin e liderëve të tjerë turq dhe fyerjen e “turqizmës” në përgjithësi. Gjatë vitit 2016, sistemi gjyqësor turk trajtoi 46,193 raste të “fyerjes së Presidentit”; ose “ofendimit të kombit turk, të Republikës së Turqisë, të parlamentit, të qeverisë ose të institucioneve të gjyqësorit”, raportoi gazeta e përditshme “Cumhuriyet” në qershor të vitit 2017, duke cituar shifra nga Ministria e Drejtësisë. 

Kandidati: Presidenti Donald Trump, Shtetet e Bashkuara
Në përgjigje të mbulimit mediatik kritik ndaj tij, Trump ka kërcënuar të “risjellë” ligjet e shpifjeve të SHBA, nxjerr në gjyq lajme, dhe subjekt licencat e tyre të transmetimit për të shqyrtuar. Ai rregullisht sulmon edhe gazetarët individualë në Twitter dhe në fjalime, duke i quajtur “të trishtuar”, “të dështuar” e “mbeturina”. Që kur deklaroi kandidaturën e tij presidenciale në vitin 2015, Trump ka postuar rreth 1000 shkrime kritike të shtypit. Hulumtimi i CPJ tregon se kur figurat publike dhe udhëheqësit politikë lobojnë në media, ato inkurajojnë vetë censurimin dhe i ekspozojnë gazetarët në rrezik të panevojshëm.
Përdorimi më i egër i ligjeve të terrorizmit kundër shtypit
Fituesi: Presidenti Rexhep Tajip Erdogan, Turqi. Turqia është burgu më i keq i gazetarëve, me të paktën 73 pas hekurave kur CPJ ka kryer regjistrimin më të fundit të burgjeve më 1 dhjetor 2017. Çdo gazetar i burgosur për punën e tij në Turqi është nën hetim për krime kundër shtetit – në shumicën e rasteve për t’u përkrahur, ndihmuar ose bërë propagandë për një organizatë terroriste të dyshuar. 

Kandidati: Presidenti Abdel Fattah el-Sisi, Egjipt. Nga të paktën 20 gazetarë të burgosur në Egjipt në kohën e regjistrimit të fundit të burgjeve nga CPJ-së, 18 u akuzuan ose u dënuan për krime antishtetërore, të tilla si ndihma apo nxitja e terrorizmit apo përkatësia e grupeve të ndaluara. Në vitin 2017 qeveria e Sisit miratoi një ligj të ri kundër terrorizmit që nxiti shtypjen e shtypit, ndër të tjera, duke u mundësuar autoriteteve që të bëjnë që gazetarët të lirohen nga akuzat lidhur me terrorizmin në një listë të vëzhgimit që kufizon të drejtat e tyre financiare dhe të tjera raportet e lajmeve.