Kujtimi i një krizë të hershme refugjatësh, dhe një familje që rrezikonte jetën e tyre për ti ndihmuar

347
Në vitin 1943, kur Refik Veseli, një nxënës i fotografisë, ndihmoi mentorin e tij Moshe Mandil dhe familjen Mandil në Shqipëri për t’i shpëtuar nazistëve, ai nuk e shihte veten si heroik.
Mandil, i cili kishte ikur nga nazistët në Jugosllavi, ishte shoku i tij,Veselit 17 vjeçar që i dukej shumë normale të ofronte veten për ta ndihmuar. Prindërit e Veselit, të cilët ishin muslimanë, ranë dakort dhe fshehën Mandilin dhe një familje tjetër hebreje në shtëpinë e tyre në fshatin Krujë për më shumë se një vit ndërsa hebrenjtë u masakruan në të gjithë Evropën.
Sikur të ishin zbuluar të dy familjet, Veseli mund të ishte vrarë. Por ata kurrë nuk u lanë në baltë. Ashtu si shqiptarët e të gjitha besimeve, ata ndoqën “besa”, një kod nderi që kërkon mbrojtjen e mysafirëve me jetën tënde, pavarësisht nga feja apo besimi i tyre dhe trajtimi si pjesë e familjes.
Të dielën, Ditën e Përkujtimit të Holokaustit, Kongresi i Adas Izraelit në Uashingtonin Veriperëndimor nderoi familjen Veseli dhe i futën ata në Kopshtin e të Drejtëve, rezervuar për jo-hebrenjtë, të cilët rrezikuan jetën e tyre për të ndihmuar hebrenjtë gjatë Holokaustit.
Veseli vdiq në vitin 2000; Gruaja e tij dhe dy nga fëmijët e tij udhëtuan nga New Jersey dhe Massachusetts për të marrë pjesë në ceremoninë, ku përfshihej këndimi popullor shqiptar dhe hebre e shtimi i emrit të familjes në një pllakë në kopsht.
Mësimet e familjes Veseli janë veçanërisht të ashpra në një kohë kur muslimanët, duke përfshirë edhe refugjatët që iknin nga rreziku, përballeshin me opozitën në Shtetet e Bashkuara, tha Rabbi Gil Steinlauf në kongregacion.
“Jemi duke jetuar në kohë të errëta në këtë vend dhe në mbarë botën, si krime të urrejtjes, fjalime të egra dhe fanatizëm, veçanërisht kundër muslimanëve”, – tha ai. Duke vënë në dukje se sinagoga kishte marrë në shtëpinë e tyre një familje siriane, “siç kanë bërë vetë njerëzit tanë për ne, ne jemi të gatshëm të bëjmë për ju”, tha Steinlauf. “Ne nuk do të qëndrojmë pa bërë asgjë teksa njerëzit në pozita të pushtetit ju reduktojnë në stereotipe urryese; Ne nuk do të qëndrojmë në heshtje ndërsa udhëheqësit shpifin mbi besimet dhe praktikat e shenjta fetare, dhe ashtu si vetë njerëzit tuaj kanë bërë kaq shumë për ne, ne jemi të gatshëm të bëjmë atë që duhet për t’ju mbrojtur nga çdo dëm “.
Pas ceremonisë, kongregantët në sinagogën e Parkut të Clevelandit iu afruan familjes për të shprehur mirënjohjen e tyre.
“Është një nder”, tha Andreë Davis, i cili kishte ardhur me djalin e tij 13-vjeçar, Sammy, i tha bashkëshortes së Veselit, Drita Veseli, 86 vjeç. “Faleminderit për atë që bëri familja jote”.
Nechama Liss-Levinson, një vizitor nga Great Neck, N.Y., tha se mendonte se zgjedhja e të nderuarve për këtë vit ishte veçanërisht e rëndësishme. “Ka pasur aq shumë islamofobi dhe frikë nga refugjatët,” tha ajo. “Si një hebre që jeton në Amerikë, është shumë ndriçuese të shohësh se në Kuranin e tyre ekziston kjo ide [për të ndihmuar ata në nevojë]. Është një pikëpamje krejtësisht e ndryshme për detyrimin fetar mysliman nga ajo që ne shohim në ditët e sotme. “
Imam Yahya Hendi, një kapelan mysliman në Universitetin Georgetoën, i cili mori pjesë në ceremoni, tha se gati shpërtheu në lot disa herë. “Çifutët e dinë se çfarë është dhimbja dhe e dinë se çfarë do të thotë të të largojnë”, tha ai. “Të dëgjosh se hebrenjtë e Amerikës do të ngrihen për muslimanët e Amerikës, janë fjalë të fuqishme – se ne të gjithë jemi në këtë së bashku”.
Ndërsa kishte johebrenj në të gjithë Europën, të cilët rrezikuan jetën e tyre për të ndihmuar hebrenjtë, mënyra si kjo ndodhi në Shqipëri ishte ndryshe, tha Floreta Faber, ambasadorja e vendit në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa shumica e hebrenjve që ishin fshehur qëndruan të padukshëm, “në Shqipëri ata ishin të hapur, si ‘miq’ ose ‘të ftuar’ ose ‘kushërinj nga Gjermania’,” tha ajo.
Nuk kishte asnjë çifut të vetëm në Shqipëri që iu dorëzua nazistëve dhe Shqipëria ishte i vetmi vend i pushtuar nga nazistët në Evropë që kishin më shumë hebrenj në fund të luftës sesa në fillim.
Në një moment gjatë pushtimit, pati një raport që nazistët kishin ikur. “Gjithkush doli dhe kremtoi, dhe kjo ishte kur të gjithë mësuan se familja ime po u jepte strehë dy familjeve hebreje”, tha i biri i Refik, Bujar Veseli, 59 vjeç, i cili mori pjesë në ceremoni.
Raporti doli të jetë i gabuar, dhe më pas Veseli ishte i tmerruar që nazistët do të vinin në derën e tyre. Por askush nuk i tradhtoi. “Nuk ishte vetëm familja jonë; Ishte e gjithë Shqipëria që i mbrojti ata, “tha Bujar Veseli.
Pas luftës, Refik Veseli dhe Moshe Mandil punuan së bashku për pak kohë në Beograd dhe Mandili ofroi të sjellë mikun e tij në Izrael si djalin e tij, por Veseli u kthye në Shqipëri. Atje, gjatë katër dekadave të sundimit komunist, kontaktet me botën e jashtme shiheshin si subversive.
“Qeveria nuk na lejonte të flisnim për këtë; E kemi diskutuar vetëm me familjen “, tha Ermira Hoxha, vajza e Veselit, për veprimet e familjes së saj gjatë luftës. Veseli ishte në gjendje të shkëmbejë vetëm një kartolinë të Vitit të Ri çdo vit me Mandilin. “Para se të merrnim këtë letër përshëndetëse, babai im duhej të shkonte në qeveri dhe të shpjegonte se kush ishte ky person, dhe kjo ndodhte çdo vit”.
Por, në intimitetin e shtëpisë së tij, “ai ishte gati që gjithmonë të fliste për ta, dhe ai gjithmonë bisedonte me tre fëmijët e tij për atë që ndodhi”, kujton Hoxha. “Ai tha:” Mos harroni që ju keni një baba, vëlla dhe motër atje “.
Të dy familjet përfundimisht krijuan një organizatë miqësie shqiptaro-izraelite që lokalizoi shqiptarë të tjerë që kishin ndihmuar hebrenjtë gjatë luftës. Në 1987 dhe 2004, anëtarët e familjes Veseli u njohën si Të Drejtë midis Kombeve nga Yad Vashem, organizata në Izrael që nderon jo hebrenjtë që ndihmuan hebrenjtë gjatë luftës.
Por Veseli kurrë nuk e pa përsëri mikun e tij të vjetër; Kur ai dhe prindërit e tij u lejuan të udhëtonin në Izrael, Mandil kishte vdekur.