Klodian Zoto i përfshirë në tenderin 120 mln Euro të impiantit të mbeturinave në Zimbabve

230

Klodian Zoto është përfshirë në një skandal në shtetin e Zimbabve ku i përfshirë është edhe ministri i Pushtetit Lokal të atij vendi, July Moyo.

Skandali në fushën e inceneratorëve kap vlerën e 120 milion eurove, dhe bëhet fjalë për marrjen e një tenderi në të cilën ai nuk ishte futur fare.

Lajmi bëhet i ditur nga The Independent Zimbabve

Artikulli:

ANDREW KUNAMBURA / CHIPA GONDITI

Kompania – Integrated Energy B.V (IEBV) – nënshkroi një Memorandum Mirëkuptimi (MOU) me qeverinë e Zimbabve, përmes Ministrisë së Pushtetit Lokal dhe këshillit muajin e kaluar. Kjo pavarësisht nga fakti se kompania nuk mori pjesë në procesin e tenderimit, sipas burimeve nga qyteti i Harare.

Burimet thanë se IEBV nuk është midis tre kompanive, të cilat iu përgjigjën një ftese të tenderit për projektin vitin e kaluar. Hetimet nga Zimbabve gjithashtu treguan se IEBV ishte regjistruar vetëm zyrtarisht në 2016 si një kompani postare holandeze. Kompania është në pronësi të një shtetasi holandez të quajtur Klodian Zoto, thuhet në shkrimin e publikuar nga Indipendent Zimbabve.

Indipendent është përpjekur të gjejë kontakte të kompanisë, por kuptoi se nuk ka detaje zyrtare kontakti, adresë interneti ose email përveç një adrese fizike, dhënë si Hoogoorddreef, 15 1101 BA, Amsterdam.

Sipas Aktit të Prokurimit, çdo kontratë që tejkalon një milion dollarë duhet të jepet nëpërmjet një tenderi publik.

Burime të lartë nga qyteti i Harare thanë se këshilli fillimisht lëshoi ​​një ftesë për tender për projektin në vitin 2016, por nuk pati asnjë ofertë të suksesshme. Dokumentet tregojnë më tej se një ftesë tjetër e tenderit është lëshuar në nëntor të vitit të kaluar, por para se të jepej, u nënshkrua një Memorandum Mirëkuptimi midis HCC, qeverisë dhe IEBV.

Burimet thonë se IEBV iu afrua Moyo kur u lëshua ftesa e dytë dhe u ofrua për ndërtimin e uzinës për ndërtimin, operimin dhe transferimin e marrëveshjes për një periudhë që ende është caktuar.Moyo pastaj drejtoi këshillin për të shqyrtuar IEBV për projektin, pavarësisht nga procesi i tenderimit në vazhdim.

Qëllimi i tenderit ka të bëjë me ndërtimin e një impianti për përpunimin e mbeturinave me rikuperim të energjisë duke prodhuar energji elektrike, e cila do të futet në rrjetin kombëtar.

“Tenderi origjinal u lëshua nga Qyteti i Harare më 23 gusht 2016. Dymbëdhjetë ofertues paraqitën propozimet e tyre, por nuk u dha asnjë çmim. Një ftesë tjetër e tenderit është lëshuar më 2 nëntor 2018. Tre ofertuesit paraqitën propozimet e tyre në përputhje me përcaktimet e Autoritetit Rregullativ të Prokurimit.

Asnjë çmim nuk është bërë ende nga këto tri kompanitë. Prandaj na habitën kur mësuam se më 7 maj, qeveria dhe HCC kishin nënshkruar një Memorandum Mirëkuptimi me IEBV. E gjithë kjo erdhi nga vetë ministri dhe ne nuk e dimë se çfarë janë interesat e tij”, tha burimi.

Zëdhënësi i qytetit të Harare, Michael Chideme, konfirmoi se procesi i tenderimit nuk kishte përfunduar.

“Tenderët e vitit 2016 u gjykuan dhe nuk kishte fitues. Asnjë kompani nuk ishte e suksesshme. Në tenderin aktual, është ende në gjykim. Ka investitorë të cilët kanë ardhur përmes qeverisë dhe menaxhimi i këshillit ishte i mandatuar të fliste me investitorin lidhur me propozimet. Asgjë nuk është dhënë deri më tani.” – tha Chideme.

Punonjësi i qytetit Harare Hosiah Chisango tha se nuk ishte në dijeni të asaj që ndodhi me marrëveshjen, por do të pyeste me menaxherin e zinxhirit të furnizimit të autoritetit lokal.

“Tani po pres që menaxheri i zinxhirit të furnizimit të shohë dokumentet në mënyrë që unë të jem në gjendje të jap informacionin korrekt”, shtoi ai.

Megjithatë, sipas procesverbalit të një Komiteti të Përbashkët të Menaxhimit të Mjedisit të Përbashkët dhe Komisionit për Financim dhe Zhvillim, Chisango bindi këshilltarët që të miratojnë marrëveshjen. Ai u tregoi atyre se IBEV tashmë kishte siguruar kërkesat e nevojshme financiare për projektin.

“Kapitali i kompanisë prej rreth 120 milionë euro (135 milionë dollarë), kredia bankare 5 milionë euro (5,63 milion dollarë amerikanë) dhe pjesa tjetër do të financohen nëpërmjet kontratave të furnizuesve dhe pagesave periodike nga qeveria,” tha Chisango, sipas procesverbalit.

Komiteti i përbashkët më pas shqyrtoi çështjen dhe pyeti nëse këshilli do të hynte në një Memorandum të Mirëkuptimit të veçantë me partnerin e propozuar, të cilit Chisango tha se do të nënshkruhej një marrëveshje e veçantë.

Ai gjithashtu i tha komitetit se ai do të siguronte që partneri të respektojë rreptësisht afatet specifike të përcaktuara në Memorandumin e Mirëkuptimit.

Me forcën e rekomandimeve të tij, një mbledhje e këshillit të plotë të HCC të mbajtur tri javë më parë, vendosi që autoriteti lokal duhet të hyjë në negociata me IEBV për zhvillimin e një impianti të energjisë në Harare dhe të raportojë për këshillin sapo marrëveshja të përfundojë.

Moyo tha për ‘The Independent” se ai nuk e njeh kompaninë, edhe pse ai e mbështet marrëveshjen në parim. Ai gjithashtu tha se nuk ishte i përfshirë në dhënien e tenderit.

“Unë nuk di asgjë për këtë kompani dhe unë kurrë nuk kam pasur ndonjë marrëdhënie me ta, as nuk e di për marrëveshjen që kishin me Qytetin e Harare. Sidoqoftë, nga pikëpamja mjedisore ne e inkurajojmë atë, sepse ai po ofron një burim të ripërtërirë të energjisë që është i pastër dhe i lehtë për t’u menaxhuar.”– tha Moyo.

“Unë do të mbetem në kontakt me popullin tim, në mënyrë që ata të më informojnë për këtë kompani, sepse ne inkurajojmë një zhvillim të tillë të qëndrueshëm”.

Hetimet treguan se IEBV ishte gjithashtu në listën e zezë në Shqipëri, ku në mënyrë kontroverse u dha një tender për ndërtimin e një landfilli të mbeturinave në Tiranë, në 2017, në një marrëveshje në të cilën do të kishte menaxhuar projektin për 30 vjet. Përsëri, marrëveshja u nënshkrua pa ndjekur procedurat e tenderit.

Sipas shtypit shqiptar, IEBV ishte e vetmja kompani që mori pjesë në tender, duke ofruar një ofertë prej rreth 128 milion euro (143,4 milionë dollarë amerikanë). Shtypi shqiptar gjithashtu raportoi se propozimi i tij për të ndërtuar landfillin në Tiranë u dërgua në ministrinë e mjedisit të atij vendi vetëm tre muaj përpara se të ekzistonte zyrtarisht si kompani.

Pas shqyrtimit të ofertës, këshilli i ministrave vendosi të hapë një procedurë tenderimi më 7 dhjetor 2016, duke siguruar që IEBV të marrë një bonus prej 8%, duke garantuar në thelb se do të marrë koncesionin.

Marrëveshja çoi në protesta të mëdha në rrugë Verri, në periferi ngjitur me incineratorin e mbeturinave jashtë kryeqytetit të vendit ballkanik, Tiranës në janar të vitit të kaluar.

Protestuesit u sulmuan brutalisht nga policia. Protestuesit dëshironin që marrëveshja të anullohej, duke argumentuar se shoqërisë i paguheshin shuma të mëdha parash pavarësisht nga një punë pa vlerë, sipas mediave të Shqipërisë, shkruhet në artikullin e publikuar nga Indenpendet Zimbve.

Milionat me koncesione dhe akuzat për korrupsion

Klodian Zoto njihet si bosi i inceneratorëve në vend dhe me lidhje të forta me qeverinë Rama.

Rreth 8 milionë euro nga taksat e qytetarëve të Tiranës i janë paguar gjatë vitit 2018 kompanisë “Integrated Energy BV SPV”, e cila ka marrë me koncension përpunimin e mbeturinave të kryeqytetit. Integrated Energy BV SPV” është pjesë e “Integrated Technology Services” të Klodian Zotos.

Edhe inceneratori i Elbasanit dhe ai i Fierit zotërohen respektivisht nga kompanitë Albtek Energy me pronare Stela Gugallja dhe Integrated Technology Waste Treatment Fier, ku 70 % e aksioneve zotërohen nga Klodian Zoto.

Klodian Zoto është akuzuar nga opozita si një nga oligarlët me lidhje të forta në qeverinë Rama, e që po ka përfituar në mënyrë korruptive përmes koncesioneve të inceneratorëve duke ndarë paratë me zyrtarë të Rlindjes.Boldnews