Greqi, Statistikat e Ministrisë së Brendshme: Bie numri i emigrantëve shqiptarë krahasuar me 2011

202
Shpëtim Zinxheria
Në Greqi ndodhen 557.476 emigrantë të ligjshëm. Këta janë 290.044 burra dhe 267.432 gra që punojnë ose iu janë dhënë leje qëndrimi për arsye humanitare ose për arsye të tjera ose po studiojnë në Greqi. Harta e qytetarëve nga vendet joanëtare të BE-së që jetojnë në Greqi pasqyron statistikat e Ministrisë së Brendshme, të ashtuquajturit imigrim ligjor Komunitetet më të mëdha në Greqi Dhjetë, kryesisht vende të treta, janë grupet më të mëdha të të huajve në Greqi, bazuar në statistikat e përditësuara të Ministrisë së Brendshme (19 prill 2016). Shumica e tyre me qëndrim të ligjshëm të huaj vijnë nga Shqipëria (387.023), Ukraina (19.595), Gjeorgjia (18.334), Pakistani (16.578), India (14.357), Egjipti (12.084), Filipinet (10.468) , Bangladeshi (6,301), Siria (5,799), Kina (4,840) Me numrin e vogël Gjithashtu në Greqi, numri i emigrantëve nga Nigeria (1,965), Turqia (1,554), Maqedonia (1,378), Bjellorusia (1,348), Kazakistani (1,324), Liban (1,167) Marok (877), Irak (832), Jordani (684), Brazili (681), Egjipti (1.071), Uzbekistani (1.033), Sri Lanka 613). Me numrin më të vogël Numërimi i kombësive përfshin emigrantë nga Kanadaja (463), Tajlanda (460), Republika Dominikane (354), Algjeria (346), Bosnja dhe Hercegovina (319), Palestina (314), Australia (306) , Indonezia dhe Afrika e Jugut (nga 268), Kenia (275), Libia (235), Japonia (228), Kosova (225), Koreja e Jugut (221), Izraeli (216), Kongo (191) , Meksika (177), Argjentina (175), Senegali (173), Afganistani (171), Kili (156), Peru (142), Mali i Zi dhe Sierra Leone Kamerun (114), Tanzani (107), Kroaci (106), Azerbajxhan dhe Kirgistan (nga 101). Përkundrazi ajo është në shifra të vetme, numri i të huajve rezidentë të ligjshëm dhe të cilët janë shtetas të vendeve të tilla si Belize (9), Benin (8), Liberia (7), Emiratet e Bashkuara Arabe, Mongolia, Mianmar dhe Oman (6), Guajana (5 ), Jamaica, Haiti, Hong Kong, Malawi dhe Mali (4), Laos, Namibia, Trinidad dhe Chad (3), San Marino, Burkina Faso, Djibouti (2), Timori Lindor, Antigua dhe Barbuda, Republika Demokratike Korea, Barbados, Bahamas, Botsvana, Papua New Guinea, Shën Lucia, Somalia, Swaziland, Suriname, Tajikistan c Togo (1), Të shumta janë ato me origjinë nga Uganda (77), Eritrea (58), Zelanda e Re (57), Ekuadori (56), Republikën Demokratike të Kongos (55), Paraguaj (45), Arabia Saudite dhe Zimbabve (34), Guinea dhe Malaysia (32), Madagascar (29), Turkmenistan (27), Honduras (26), Mauritius, Salvadori dhe Singapore (25), Uruguay (23), Nepal (22), Niger (21), Nicaragua ( 20), Bregu i Fildishtë, Bolivia dhe proshutë (18), Jemeni, Kuvajti, Bahreini, Panama dhe Cape Verde (17), Taiwan (16), Mauritania, Kosta Rika dhe Sishel (15), Katari (11), Mozambik, Dominika, Buro Guinea, Guatemala dhe Ruanda (nga 10). Në vitin 2011 nga regjistrimi i përgjithshëm i popullsisë në këtë vend, numri i shqiptareve ishte në 480.408, ndërsa në 2016 ra ne 387.023 …