Ekskluzive/ Soros financon duke lobuar një vend të BE-së kundër një tjetri. Si u vendos Gjermania kundër Hungarisë

290
Ekskluzive/ Soros financon duke lobuar një vend të BE-s kundër një tjetri
Liritë Civile për Evropën, të shkëputura nga Fondacioni i Shoqërisë së Hapur Soros, u përpoqën të bindin Ministrinë e Jashtme gjermane të ndërhyjë kundër një ligji të diskutueshëm hungarez që synonte donacionet e OJQ-ve të Soros. Kreu i një organizate të financuar nga Xhorxh Soros përshkroi se si grupi e përdori ndikimin e tij në një qeveri për të ushtruar presion ndaj një vendi tjetër në dobi të miliarderit hungarez-amerikan. Bashkimi i Lirive Civile për Evropën udhëhiqet nga Balazs Denes, drejtori ekzekutiv i grupit në Berlin. Organizata u shkëput nga Fondacioni i Shoqërisë së Hapur Soros në janar 2017. Në regjistrimet e një takimi në Amsterdam në janar midis Denes dhe dikujt që ai mendonte se ishte një mbështetës – Denes foli për punën e organizatës së tij për të ushtruar presion mbi Hungarinë për të përmbysur një ligj që kufizonte financimet e huaja për OJQ-të, që ishte një përpjekje për të frenuar aktivitetet e Soros në vend . Komisioni Evropian ka thënë se ligji shkon kundër vlerave të Bashkimit Evropian. Vërejtjet e Denes tregojnë një përpjekje të fokusuar nga organizata e tij për të ndikuar ligjin hungarez duke ndikuar ndikimin gjerman kundër vendit. Ai bëri përpjekje të hollësishme për të bindur Gjermaninë për të vënë presione të rënda ekonomike në Budapest për të shfuqizuar ligjin e OJQ-ve, sepse kompanitë gjermane kanë investuar shumë dhe janë punëdhënës të mëdhenj në Hungari. Kur është fjala për ligjin e OJQ-ve, Denes tha, “Ne punojmë shumë fuqishëm. Unë kam një takim këtë javë me një organizatë, e cila po ndikon në qeverinë gjermane dhe Ministrinë e Jashtme të Gjermanisë, dhe po u sjell kopje të ligjit, të përkthyera nga hungarezët, dhe i shpjegoj çfarë mund të bëjnë kundër tij.” I pyetur se si Gjermania mund të luftojë një ligj hungarez, Denes vuri në dukje fabrikat në Hungari të zotëruara nga Mercedes, Audi dhe Bosch.”Gjermania, për shkak të investitorëve gjermanë dhe kompanive gjermane, është një lojtar me ndikim në Hungari. Pra, nëse ministria e jashtme gjermane dëshiron diçka, ata mund të kenë mjete”, tha Denes. Organizimi është gjithashtu “krijimi i një task force, një grup avokatësh që dinë të përdorin të drejtën e BE-së në Hungari dhe këto vende për të mbrojtur të drejtat e OJQ-ve”. Shumë politika të qeverisë nacionaliste të Hungarisë janë kritikuar nga vendet e tjera të BE dhe grupet e të drejtave të njeriut. Grupet hebraike dhe të tjerët kanë protestuar ndaj lëvizjeve të qeverisë për të nderuar ish-udhëheqësin hungarez dhe bashkëpunëtorin nazist Miklos Horthy, i cili mbikëqyri vrasjen e më shumë se gjysmë milioni hebrenjve. Qeveria hungareze nxiti polemika vitin e kaluar me fushatën kundër qëndrimeve pro-emigrimit të Sorosit. Fushata – e cila nxiti incidente të mbishkrimeve antisemitike anembanë vendit – paraqiste fytyrën e qeshur tw Soros me fjalët “Le të mos e lëmë Sorosin të qeshë i fundit”. Fondacioni i Shoqërisë së Hapur Soros është mbështetësi kryesor i organizatës të kryesuar nga Denes, për të cilën tha në takimin e Amsterdamit: “Ne morëm një milion dollarë nga Fondacioni i Shoqërisë së Hapur. Për shkak se është një spin-off OSF … kjo do të thotë që projekti im po vraponte në OSF. Dhe pas katër vitesh, kur thamë: “Mirë, tani jemi gati, ne mund ta vendosim këtë gjë” … Soros më tha se, ju e dini, ne ju japim 3 milionë dollarë për tre vitet e ardhshme. “Arsyeja e madhe pse u rekrutova pesë vjet më parë nga OSF ishte njohja që për momentin në Evropë nuk ekziston një grup i të drejtave të njeriut i cili është në gjendje të kontrollojë BE”, tha Denes. Në regjistrim, Denes e përshkroi atë kontroll si aftësinë “për të luftuar përsëri në disa gjëra … dhe për të organizuar njerëzit dhe për të nisur fushata dhe mobilizime publike”. “Soros, i cili është me vlerë 8 miliardë dollarë sipas listës miliarderë të Forbes Botërore, është një mbijetues i Holokaustit, i lindur në Hungari, i bazuar në SHBA, i cili drejton fondin e tij të mbrojtjes. Ai është një filantrop i shquar dhe mbështet kryesisht grupet e të drejtave të njeriut dhe shkaqet e krahut të majtë. Filantropia e tij e ka shndërruar atë në një breshkë për politikanët e krahut të djathtë në shumë vende. Disa kritika të Sorosit kanë paraqitur tema antisemitike, në frymën e shpifjeve konspirative rreth hebrenjve që përpiqen të kontrollojnë botën. Kryeministri Benjamin Netanjahu fajësoi Soros për të qenë përgjegjës për një fushatë kundër planit të qeverisë për të deportuar emigrantë sudanezë dhe eritreanë në një vend të tretë në Afrikë. Një rrjedhje e raporteve të brendshme nga OSF-ja e Soros në faqen e internetit tashmë të zhdukur tregoi se Soros dhuronte Heshtje – që mbledh dëshminë nga veteranët e IDF që pretendojnë krime lufte nga Izraeli – dhe Adalah, një organizatë e ndihmës ligjore izraelito-arabe. Të dy organizatat kanë folur në forume ndërkombëtare kundër veprimeve izraelite. Një tjetër përfitues i madhësisë së Sorosit është Fondi i Ri Izraelit, një qendër pastrimi për grupet e të drejtave civile izraelite, të cilat morën 837,500 dollarë nga OSF midis 2002 dhe 2015. Soros është gjithashtu një financues i J Street, i cili lobon në Uashington kundër politikave të qeverisë aktuale izraelite. Denes konfirmoi vërejtjet e tij në regjistrimet dhe tha për The Jerusalem Post se ai nuk sugjeronte që kompanitë gjermane të hiqeshin nga Hungaria. Megjithatë, ai tha, Nëse ministria e jashtme gjermane dëshiron të arrijë diçka në Hungari, zëri i tyre është ndoshta mjaft i fortë për t’u marrë seriozisht, për shkak të investimeve gjermane në Hungari”. Sa i përket legjitimitetit të shtytjes së Gjermanisë për të ndikuar ligjet hungareze, Denes tha: “Kur këto ligje nuk janë në përputhje me BE dhe jo në përputhje me Traktatin e Lisbonës dhe vlerat themelore të BE-së, mendoj se është një opsion e se BE po kërkon veprime në këtë moment për shkak të ligjit për të cilin po i referohem. Nuk është një ligj i pafajshëm që rregullon taksat apo ndonjë gjë tjetër, është një ligj që kufizon të drejtat e OJQ-ve.”Ne nuk ndikojmë në legjislacionin, ne flasim me vendimmarrësit dhe njerëzit drejtpërdrejt, por nuk kemi mjete të tjera për të ndikuar legjislacionin,” tha ai. Denes shpjegoi se çfarë nënkuptonte me “kontrollin e BE-së” duke thënë, “Ajo që BE-ja në aspektin e të drejtave të njeriut duhet të mbikëqyret nga organizatat e lirisë civile. OJQ-të për të drejtat e njeriut duhet të jenë në gjendje të ushtrojnë një funksion mbikëqyrës mbi çdo institucion publik . Një organizatë ndërkombëtare si minierë duhet të jetë në gjendje t’u tregojë qeverive të huaja të ndryshme se çfarë mund të jetë politika e tyre mbi politikën e një qeverie tjetër. Unë nuk shoh asnjë problem me këtë. “
Marrë nga: “The Jerusalem Post”