Av.Kujtim Cakrani, në vigjilje të 100 -vjetorit të Kongrsit të Lushnjes, sjell foro të panjohur dhe rrallë për këtë Kongres që do tu shërbejë studjuesve dhe historisë së Shqipëris

153

Foto e papublikuar më parë e Kongresit Lushnjes 1920! nga e majta; (ushtarak i panjohur) Sotir Peci, (patriot i panjohur) Bektash bej Cakrani, Ahmet bej Zogolli, (i panjohur) Sulejman bej Delvina, konsulli anglez Morton Iden, Hoxhe Kadri Prishtina, Aqif pashë Elbasani, (ushtarak i panjohur, i panjohur) në ditët e Kongresit të Lushnjës Janar1920 Kjo sepse nesër është 100 vjetori i Kongresit Kombëtar të Lushnjës, vepër e paimagjinueshme e shpëtimit të atdheut, për arsye se Konferenca e Paqes 1919 kishte abroguar Konferencën e Ambasadorëve Londër 1913, me pretekstin se ajo ishte e ndikuar forcërisht nga fuqite gjermanike, ne favor të Shqipërisë. Kufijtë tanë ktheheshin në 1911-12 dhe ekzistenca e territoreve me fituesit prosllavë të ww1 Francë e Angli ishte në buzë të katastrofës. Kongresi bëri mrekullinë, që shumë shqiptarë nuk e dinë aktualisht pse është mbledhur fare ai, realiteti i turpshëm i sotëm..