Arjan Zadrima: Pasiguria e Tregut të ngrohjes

Nga 138  mijë bombola gazi që janë në qarkullim e përdorim, vetëm afro 4 mijë janë të kolauduara dhe të sigurta

 

Kanë nisur shpërthimet e bombolave të gazit, qeveria jep vetëm këshilla

 

Përditë njoftohen raste me pasojë viktima e shkatërrim banesash, zyrtarët e kontrollit recitojnë me “FB”, citatin “Kujdes” nga zyrat e ngrohta

 

Arjan Zadrima:

 

Acari që ka mbërthyer vendin, ka diktuar përdorimin e bombolave të gazit për ngrohje. Familjet në varfëri, ato me pensione pleqërie e invaliditeti, me ndihmë ekonomike e të papuna, të cilat nuk përballojnë dot ngrohjen as me kondicionerë, as me kaloriferë e rezistenca “teli elektrike dhe as me dru zjarri, për shkak të çmimit të lartë të tyre, kur kushton sa gjysmë pensioni mujor vetëm 1 metër kub, kanë gjetur “ngrohtësi” tek bombolat e gazit. Mirëpo këto u rrezikojnë jetën, për shkak të gjendjes fizike e teknike të tyre, që shiten e mbushen në treg! Pa harruar faktin, që bombolat mbushen e tregtohen në rrugë nga persona jo specialistë e të paspecializuar për këtë lloj tregu. Çfarë ndodh? Shitësi i bukës, i miellit, i vajit, i çimentos, i hekurit, i tekstileve e deri tek kioskat e pijeve dhe kafeve, mbushin e shesin bombola gazi të pa kolauduara, të pa kontrolluara nga shërbim i inspektimit teknik industrial e, për më tepër, të pa certifikuara prej tyre për të qenë në përdorim e në treg!

 

 

Pas shpërthimit në Tiranë, institucionet dhe shërbimet shtetërore që merren me sigurinë e tregut të gazit, pranuan që ky treg është krejt jashtë kontr4llit edhe si licencim, edhe si kontroll edhe si siguri e bombolave dhe qendrave të gazit. Veçanërisht në 15 vitet e fundit, vazhdon një treg i tillë i këtij produkti të rrezikshëm: kush dëshiron të shes gaz, del e shet pa licencë, pa certifikim, pa kolaudim bombolash, pa kontroll cilësie e përmbajtje të gazit. Mjafton të ketë një aparat mbushjeje, të ketë disa bombola që i gjen të shiten edhe tek pikat e grumbullimit të skrapit dhe del e shet në rrugë, në pallat e deri në dyqane buke e perimesh. Askush nuk i thotë asgjë, ose ata që kanë detyrë t’a ndalojnë, në shkëmbim të zbatimit të ligjit dhe kryerjes së detyrës, marrin ndonjë “dorë lekë”, plotësojnë “letrat në rregull” dhe heshtin e ikin tek shitësi tjetër për të mbushur xhepin në mënyrë të kundërligjshme! Në Tiranë, Durrës, Elbasan, Fier e në cdo zonë të Shqipërisë, ku vepron tregu ilegal dhe banditesk e “kamikaz” i bombolave të gazit, ka probleme të shumta të pasigurisë për pajisjet dhe impiantet që shërbejnë për depozitimin, ambalazhimin dhe tregtimin e gazit të lëngshëm (GLN). Fill pas prag-tragjedisë së ndodhur në Tiranë, shteti u hodh në veprim. Kanë nisur kontrolle nëpër lokale, nëpër pika karburantesh, nëpër dyqane e bodrume ku shitet gaz. Por ashtu si përherë, ky “alarm” e premtim publik për të vendosur kontrollin dhe zbatimin e ligjit mbi tregun e gazit, do të jetë vetëm një aksion kalimtar, siç ka ndodhur përherë, sa për të mbushur evidencat zyrtare, mbasi sipas investigimit të gazetës “Telegraf”, këtë treg e kontrollojnë si biznes shtetarët. Skandali, ose “burim krimi” i lejuar prej shtetit është ky: Tregu shqiptar i gazit,  në 95% të aktivitetit të tij është krejt i pa sigurt dhe jashtë çdo standardi cilësor, madje edhe jashtë kontrollit tatimor, si një bazë gjigande e evazionit fiskal, prej të cilit arka e shtetit humbet 350 milionë euro në vit! Praktika aktuale e tregtimit të bombolave të gazit në Shqipëri është pothuajse krejt jashtë kontrollit teknik. Bombolat e gazit mbushen, transportohen, shiten e përdoren në rrugë, në dyqane, në oborre pallatesh, në kafene, pranë shkollave, çerdheve, kopshteve, spitaleve, stacioneve të autobusëve, në parqe, plazhe e kudo ku u vjen për mbarë atyre që tregtojnë. Madje edhe në karroca dore, karroceri makinash e bagazhe veturash, tamam siç shitet qumështi prej fshatarëve. Ky realitet është në krejt qendrat e banuara të vendit. Bombola shiten kudo në dyqane buke, në kinkaleri, në mobilieri, në njësi e magazina ushqimesh, perimesh, veshjesh, në oborre shkollash, në tezga rruge e kudo. Alarmi është ky: Nga 138 mijë bombola gazi që janë në qarkullim e përdorim, vetëm afro 4 mijë janë të kolauduara dhe të sigurta. Natyrisht që synohet të fitohet duke mos zbatuar rregullat dhe ligjet, kushtet e tregut, por kur kjo ndodh në tregun e gazit që përdoret edhe në lokale, edhe në shkolla, çerdhe e kopshte fëmijësh e në mënyrë masive edhe në familje, kemi të bëjmë me një krim të paramenduar! Ky treg i pa kontrolluar dhe i pa sigurt që në fakt është një treg kriminal, kriminal ka shkaktuar viktima në njerëz dhe shkatërrime banesash prej shpërthimeve të bombolave të pasigurta në Shkodër, Tiranë, Fier, Elbasan, Berat, Korçë, Durrës, Gjirokastër, Lezhë, Peshkopi, Vlorë etj. Menaxherë dhe tregtarë të gazit në Tiranë, Durrës, Elbasan, Korçë, Pogradec, Lezhë, Shkodër, Fier e Vlorë, i deklaruan dje gazetës “Telegraf”, se  tregu i gazit dhe për më tepër nëpërmjet bombolave të gazit është totalisht i pakontrolluara e të pa kolaudura për rrjedhojë janë të pasigurta për përdorim. Konkretisht, sipas të dhënave, vetëm në tregun e Tiranës nga  afro 70 mijë bombola gazi që qarkullojnë, vetëm 400 prej tyre janë të kolauduara e të sigurta për përdorim, mbasi u ka kaluar afati teknik i sigurisë prej 5-10 vite garanci. Por ato vazhdojnë të jenë në treg e në përdorim.  Sipas evidencës që disponon MKZ dhe policia e shtetit, bilanci i tregtimit dhe përdorimit të bombolave të pa sigurta, regjistron 162 raste shpërthime me 18 viktima dhe 34 gjymtime gjatë vitit 2012

 

Statistikë, nga tregu “vrasës” i bombolave të pa sigurta të gazit

 

Në Shqipëri, janë 890 “kamikazë” që shesin bombola gazi vrasëse

Në Tiranë, ushtrojnë aktivitet 1130 distributorë gazi

Në Tiranë, janë në përdorim 134 mijë bombola gazi në gjendje teknike e fizike “skrap”

Në Tiranë 49 mijë biznese përdorin gaz të blerë rrugëve, me bombola gazi të pa kolauduara

Në Shqipëri karburante shesin gaz familjarë, u ndalohet me ligj

Në Tiranë 151 kopshte e shkolla punojnë me gaz, ndaluar me ligj

Në 20 vitet e fundit në Shqipëri kanë ndodhur 7254 shpërthime bombolash gazi në familje, 1871 shpërthime bombolash gazi në biznese private dhe 111 shpërthime zjarri në distributorë e pika shitjeje shumice e pakice, me pasojë 562 viktima dhe gjymtime njerëzish