Buxheti për vitin 2017/ Luks zyrash me 25 milionë USD, rritje pensionesh me...2.5 milionë USD!

Nuk do të ketë rritje të ndihmës ekonomike, por ulje të saj  me pakësim të numrit të familjeve që trajtohen

 

 

Përparim HALILI

 

Duket qartazi, një shqetësim që duhet frenuar, të paktën duhet minimizuar. E kemi fjalën për luksin e zyrave qeveritare që po financohet çdo vit në mënyrë të shfrenuar, madje edhe me ndërhyrje në buxhet në mes të vitit apo më keq akoma edhe me akordime për luksin e zyrave e të makinave qeveritare prej fondit të veçantë e të emergjencave, aq sa shpesh milionat  që duheshin paguar për përmbytjet, zjarret, strehimin social apo ndihmën ekonomike, janë shpenzuar për rikonstruksion zyrash e blerje pajisjesh, me objekt edhe blerjen e automjeteve luksoze për ministrat! Fakti është ky: Buxheti për vitin 2017 parashikon luks zyrash me vlerë 25 milionë USD, por rritje pensionesh vetëm me vlerë...2.5 milionë USD! Një skandal të tillë të parashikuar edhe në buxhetin e vitit 2017 e ka denoncuar opozita shqiptare, konkretisht selia e PD prej të cilës është publikuar një skandal tjetër, me autor kryeministrin Edi Rama. Ky skandal financiar që nuk lidhet me mirëqenien e shqiptarëve, por me luksin e qeveritarëve, bën fjalë për shpenzimet e planifikuara në buxhetin e ardhshëm për mobilimin e zyrave të tyre, denoncohet sërish si realitet i përsëritur edhe ne vitet 2014, 2015 e 2016, skandal që po vazhdon në mënyrë të pafrenueshme.

 

Ja deklarata e plotë e kreut të PD-së, Lulzim Basha

 

Edi Rama ka ndarë 25 milionë dollarë për zyra dhe mobilim zyrash në buxhetin e vitit 2017. Kjo shumë marramendëse për një vend si Shqipëria i shtohet qindra milionë dollarëve të tjerë të harxhuar këto tre vjet për fasada, zyra dhe kolltukë nga Edi Rama. Moti i keq i ditëve të fundit nxori në pah nevojën jetike që ka vendi për investime në infrastrukturë dhe në mbështetje për njerëzit në nevojë. Pak ditë reshje sollën pasoja dramatike: qindra hektarë tokë u përmbytën, mijëra familje humbën të mbjellat dhe gjënë e gjallë nga e cila varet jeta e tyre, qindra shtëpi u bënë te pabanueshme, zona të tëra mbetën të izoluara dhe pa energji. Por kjo emergjencë nuk është prioritet i Edi Ramës. Prioriteti i tij i vetëm janë fasadat dhe kolltukët. Ky që justifikohet kudo, se nuk ka para për shëndetësinë dhe arsimin ndaj po ua jep privatëve, ka përherë para pa fund për zyrat e tij dhe të shërbëtorëve të tij. Shqipëria më mirë pa Edi Ramën.


KRAHASIMI

 

Rritja e pensioneve nga data 1 gusht 2016, sa... 2 bukë në muaj!

 

Qeveria rriti pensionet e pleqërisë në një përqindje, e cila sipas vlerës së llogaritjes mujore, rezulton, se është një “thërrime” tallëse me pensionistët që kanë pensione mujore minimale e që faktikisht janë 90% e kësaj kategorie. Në 635 mijë pensionistët që përfitojnë rritjen mujore 1.6%, vetëm 2107 pensionistë janë me pensione mujore maksimale, ndërsa të tjerët janë me pensione që nuk përballojnë dot as ushqimin minimal jetik të 1 jave, ndërsa për shpenzime shërbimesh të tjera nuk bëhet fjalë. Se sa fuqi blerëse ka në tregun ushqimor, të energjisë, ujit e trajtimit mjekësor një pension pleqërie minimal apo edhe mesatar, kjo tashmë dihet, mbasi vlera e tyre është sa 30-40% e minimumit jetik mujor financiar që i duhet një shqiptari për të përballuar jetesën në nivel varfërie! Kujtojmë që pensionet u rritën edhe në muajin korrik 2015 deri në masën 1.3%, ndërsa rritja që nis në datën 1 gusht 2016 është vetëm 1.6% për çdo pension! Sipas llogaritjeve, me rritjen 1.6%, pensioni maksimal në qytet do të shkojë në 25790 lekë në muaj, pensioni minimal në qytet do të shkojë 15124 lekë nga 14534 lekë që është aktualisht. Me të njëjtën masë do të rriten edhe pensionet në fshat. Ditën e djeshme, qeveria ka njoftuar se ka rritur pensionet me 1.6% duke u mburrur se po rriten më shumë se vjet që u rritën me 1.3%. Sipas vendimit të qeverisë, janë 635 mijë pensionistë që u rritet pensioni 1.6% ose më saktë, sipas llogarive kjo rritje 1.6% për pensionet minimale është e barabartë me 1 kilogram gjizë në muaj, me 2 bukë ose me 6 banane! Rritje tallëse është edhe për pensionet mesatare, për pensionet e invalidëve, të jetimëve dhe për pensionet e veçanta. Një fakt: p sh., pensioni i veçantë rritet me 370 lekë në muaj! Ata që përfitojnë më tepër nga kjo rritje janë pensionet e larta që marrin deputetët, ministrat, diplomatët etj. ndërsa qeveria rrit pensionet me 1.6%, pensionistët paguajnë energjinë me 25% rritje, paguajnë ilaçet me rritje 30%, paguajnë ujin me rritje 60%, paguajnë taksën e pastrimit me 40% ulje, paguajnë transportin me 35% rritje, paguajnë trajtimet mjekësore me 150% rritje, paguajnë ushqimet jetike me 60% rritje. Ndërsa pensioni u rrit me 1.6%, që për pensionin minimal, do të thotë rritje 180 lekë në muaj. 


Ja  sa lekë shtohen pensionet, nga 1 gushti 2016

 

Pensioni minimal në qytet

Është 12  mijë e 264  lekë, shtohet 180 lekë

Pensioni maksimal në qytet

Është 24 mijë e 528 lekë/ muaj, shtohet 360 lekë

Pensioni minimal në fshat

Është 8398 lekë/muaj, shtohet 120 lekë

 Pensioni maksimal në fshat

Është 12 mijë e 264  lekë/muaj, shtohet me 180 lekë

 Pensionet e ish-kooperativave    

Është 12  mijë e 264  lekë, shtohet 180 lekë